Гренландия е известна с леда си, но наблюдения установиха, че и там има големи горски пожари този август, съобщава Еarthobservatory на НАСА. Пожарите са в Западна Гренландия, на около 150 километра североизточно от Сисимиут.

Сателити за пръв път откриха доказателства за пожар на 31 юли. Спектрорадиометърът с умерена разделителна способност (MODIS) и визуалният инфрачервен визуализиращ радиеметър Suite (VIIRS) в Суоми събират ежедневни изображения на дим от огън една седмица. По-детайлен образ на огъня е хванат на 3 август.

Въпреки че не е новост да се наблюдават пожари в Гренландия, тази година пожарите са много повече отколкото през всяка друга година от както се събират данни през 2000 г.

Снимка 308113

Източник: earthobservatory.nasa

Пожарите, открити в Гренландия от MODIS, обикновено са малки, някои вероятно са и лагерни огньове. Но през август 2015 г. е уловено изображение и на друг огромен пожар. Датския метеорологичен институт и други научни организации, нямат сведения за история на пожарите в Гренландия.

Огънят изглежда се разгаря от торф, отбелязват учени от университета в Маями. Това би означавало, че огъня вероятно е довел до рязко увеличаване на емисиите на въглероден диоксид, причинени от горски пожари, отбелязва учен от програмата на Европейската комисия "Коперник".

Не е ясно какво е предизвикало този пожар, въпреки че липсата на документирана светкавица преди запалването му предполага, че огънят вероятно е причинен от човешка дейност. Районът се посещава редовно от ловци на елени и не е далеч от град с население от 5 500 души.

Лятото тази година е доста сухо, в Сисимиут не е падал почти никакъв дъжд през юни, а през юли само половината от нормалното за месеца. 

Пожарите излъчват подобен на сажди материал, наречен черен въглерод. Вероятно ветровете ще транспортират част от този материал на изток до ледената шапка, където той ще допринесе за потъмнелия сняг и лед по западния край на Гренландия. Тази област е от интерес за климатолозите, защото тъмненият сняг и лед са склонни да се стопят по-бързо, отколкото когато са чисти.

Снимка 308117

Източник: НАСА