Представители на българския контингент в Кабул посетиха 8 август шест населени места в област Дех Сабз в Афганистан.

В навечерието на свещения за мюсюлманите месец Рамадан те направиха дарение за местните жители - обредни животни и значително количество бутилирана питейна вода, в знак на уважение към традициите, религията и древната култура на афганистанския  народ.

Сред военнослужещите бяха националният командир на българския контингент в Кабул полк. Димитър Шивиков, командирът на Втора рота за охрана на външния периметър на летище „Кабул" майор Иван Иванов и военнослужещи от ротата.

В селата Тарах Кхел, Бахтияран, Паймонар, Дее Яя, Кважа Чащ, както и в населеното място за хора с недъзи, българските военнослужещи бяха посрещнати от малеците (старейшините) и ходжите, които изразиха своята благодарност за направеното дарение.

По време на среща с полк. Шивиков областният управител Хаджи Рафик благодари за инициативата и подчерта, че местното население има добро отношение към българските военнослужещи.

Област Дех Сабз е втората по големина административна единица в провинция Кабул, Афганистан, с население около 150 000 души.

По-голямата част от областта, както и ключови населени пунктове, влиза в зоната за отговорност на българския контингент.