Британският министър-председател Борис Джонсън се извини в сряда за това, че по време на първия локдаун във Великобритания е бил на парти в официалната си резиденция. Междувременно политическите му опоненти го разкритикуваха остро и го призоваха да подаде оставка, предаде Ройтерс.

Джонсън призна открито за първи път, че е присъствал на парти в градината на "Даунинг стрийт" 10 на 20 май 2020 г., когато социалните събирания бяха ограничени до минимум, и заяви, че разбира гнева, който разкритията са предизвикали сред обществото.

"Знам какъв гняв изпитват към мен, защото изглежда, че на самата "Даунинг стрийт" правилата не се спазват от хората, които ги създават", заяви пред парламента пребледнелият министър-председателят.

"Отидох в градината малко след шест часа на 20 май 2020 г., за да благодаря на служителите, преди да се върна в офиса си 25 минути по-късно и да продължа да работя. Поглеждайки назад, трябваше да изпратя всички обратно вътре", каза той.

Джонсън подчерта, че съжалява за постъпката си и че е мислел, че събирането е служебно.

Залп от критики срещу Борис Джонсън за парти по време на локдаун

Залп от критики срещу Борис Джонсън за парти по време на локдаун

На събирането били поканени над 100 души

Лидерът на лейбъристите във Великобритания Киър Стармър контрира, че премиерът трябва да подаде оставка и че обществото го смята за лъжец.

"Партито приключи, господин премиер", каза Стармър. "Единственият въпрос е: дали британската общественост ще го изгони? Ще го изрита ли партията му? Или той ще постъпи достойно и ще подаде оставка?"

Призиви за оставка се чуха и от други политически фигури от опозицията. Някои от депутатите от Консервативната партия на Джонсън пък заявиха, че начинът, по който той ще реагира на скандала, ще определи дали ще може да запази поста си.

"В момента оцеляването му е на косъм", каза пред Ройтерс един от високопоставените консервативни депутати, пожелал анонимност.

Две социологически проучвания във вторник показаха, че според над половината от анкетираните Борис Джонсън трябва да напусне поста си.

Изтече снимка на Борис Джонсън в предполагаемо нарушение на Covid мерките

Изтече снимка на Борис Джонсън в предполагаемо нарушение на Covid мерките

От екипа му твърдят, че става дума за "работна среща"