Остри критики заваляха към британския премиер Борис Джонсън във вторник, след като стана ясно, че личният му секретар е поканил над 100 души на парти в градината на "Даунинг стрийт" 10 по време на един от локдауните във Великобритания. Това предаде Ройтерс.

Това всъщност е само едно от разкритията за поредица от партита, на които е присъствал Джонсън в периоди, когато за британците бяха в сила строги противоепидемични мерки. Скандалите доведоха до това лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър да заяви, че Джонсън няма моралния авторитет да ръководи страната.

Премиерът и партньорката му Кери са били сред група от хора на парти в градината на "Даунинг стрийт" на 20 май 2020 г., покани за което изпратил по имейл главният личен секретар на Джонсън Мартин Рейнолдс.

"След този невероятно натоварен период решихме, че ще да се възползваме от хубавото време и тази вечер да изпием по няколко питиета в градината на номер 10. Моля, присъединете се към нас от 18:00 ч. и си донесете алкохол!", гласи поканата, цитирана от ITV.

От офиса на Джонсън отказаха да коментират информацията. Високопоставеният правителствен служител Сю Грей в момента разследва твърденията за поне пет партита, проведени в правителствени отдели миналата година по време на локдауните.

През последните месеци 57-годишният Борис Джонсън бе критикуван и по повод на други скандали, сред които съмнения за корупция във връзка с ремонт на апартамента му и хаотичното изтегляне на британските сили от Афганистан.

Изтече снимка на Борис Джонсън в предполагаемо нарушение на Covid мерките

Изтече снимка на Борис Джонсън в предполагаемо нарушение на Covid мерките

От екипа му твърдят, че става дума за "работна среща"