Правителството на Франция бе принудено да отложи плановете си, които предвиждаха да се забрани на неваксинирани хора срещу коронавируса да използват обществения транспорт по време на здравни кризи, информира АФП.

Франция може да забрани на антиваксърите да използват обществения транспорт

Франция може да забрани на антиваксърите да използват обществения транспорт

Макрон обеща ваксинацията да бъде препоръчителна, а не задължителна

Силен натиск на опозицията принуди управляващите да преразгледат плановете си.

Предложеният в понеделник текст създава рамка за действия при бъдещи здравни кризи. Осигурява на премиера извънредна власт да ограничава достъпа до обществения транспорт и други публични пространства на хора, които не предоставят отрицателна проба или доказателство, че са се ваксинирали срещу инфекциозно заболяване.

Но здравният министър Оливие Веран съобщи пред медии във вторник вечерта, че отлагат прокарването на законопроекта.

Пред TF1 той поясни, че са взели това решение, тъй като трябва да се доверят на френския народ и хората сами да решават дали да се ваксинират, освен това Франция все още е в здравна криза.

"Правителството няма да внася текста в парламента през следващите месеци, преди да излезем от кризата", увери министърът.

Опозицията и организации остро реагираха на предложения от правителството текст, дори бе определено като "изнудване за поставяне на ваксина".

Също може да подсили антиваксърското движение дни преди да започне имунизацията срещу коронавируса във Франция и Европа.

Проектозаконът трябваше да бъде дебатиран във френския парламент през януари.