НАТО е в криза.

Това се посочва в доклад, в който се подчертава, че Алиансът е пред изпитание, докато се подготвя да отбележи 70 г. от създаването си.

Докладът е представен от двамата бивши посланици на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс и Дъглас Лют на започналата днес 55-та Мюнхенска конференция по сигурността.

НАТО е единствената и най-важна организация, която допринася за сигурността, стабилността и мира в Европа и Северна Америка, се казва в доклада на Центъра за наука и международни отношения "Белфър" към Harvard Kennedy School.

Съюзниците на НАТО обаче са изправени пред обезкуражаващи и сложни предизвикателства, които изпитват целта и единството на Алианса, предупреждават авторите.

Западът увеличава разходите си за отбрана, наваксва изоставане от Китай

Западът увеличава разходите си за отбрана, наваксва изоставане от Китай

Загрижен е и за модернизацията на Русия във въздушни бази и системи за ПВО в Крим

В изследването се отбелязва, че НАТО трябва да се справи с десет големи предизвикателства през тази година. В този дълъг списък влизат и предизвикателствата в самата организация. Най-важното предизвикателство, пред което НАТО никога не се е изправяло преди, е липсата на силно лидерство от страна на американския президент.

Организацията трябва да действа решително през 2019 г., за да преодолее тези изпитания, да преодолее разделението в рамките на Алианса преди да е станало твърде късно, призовават авторите на изследването.

Президентът Доналд Тръмп е първият американски президент, който разглежда ЕС като икономически съперник, а не като важен партньор на САЩ и НАТО. Анти-НАТО и антиевропейската му позиция бият тревога в европейските столици, където поставят под съмнение надеждността на американския президент като лидер на Запада за първи път от Втората световна война.

Грузия подкрепя засилване присъствието на НАТО в Черно море

Грузия подкрепя засилване присъствието на НАТО в Черно море

Европа не може да гарантира безопасността си, ако не помисли за сигурността в Черно море

Като други големи предизвикателства се посочват: възстановяването на европейската отбранителна мощ; поддържане на демократичните ценности в НАТО; сдържане на Русия на Владимир Путин; прекратяване на войната в Афганистан; съревнование с Китай и победа в технологичната битка в цифровата ера.