Действията на САЩ и НАТО по така нареченият "източен фронт" създават силното впечатление, че Вашингтон и алиансът умишлено разпалват напрежение.

Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера", цитиран от ТАСС.

"Свидетели сме на усилване на военен потенциал, увеличаване на военното присъствие и на инфраструктурите на НАТО по така нареченият "източен фронт" на алианса - безпрецедентно от края на Студената война, с което се цели да се окаже военен и политически натиск върху страната ни", оплака се топ дипломатът на Русия.

"Близо до руските граници страните членки на алианса провеждат бойни учения, които доста често са провокативни. Под претекста на митична "заплаха от Изток" американски войници и тежка бойна техника са разположени в централноевропейски и източноевропейски държави, появиха се и нови елементи от командната инфраструктура", добави той.

"Човек има силно впечатление, че САЩ и НАТО умишлено разпалват напрежение", изтъкна Сергей Лавров.

Според него това е част от дългогодишна деструктивна политика, която цели постигане на военна и политическа доминация в европейските и световните дела и за сдържане на Русия.

Дори и в "по-добри дни" НАТО не спря приближаването на военната си инфраструктура към руските граници, включително и чрез инструменти като "трите вълни на експанзия", поддържане на интензивни действия в Източна Европа и иницииране на програми за ракетна отбрана, каза още той.