НАТО иска диалог с Русия за военната прозрачност и намаляване на риска в рамките на Съвета Русия-НАТО във връзка с решението на Русия да се оттегли от Договора "Открито небе", коментира пред ТАСС в петък заместник-официалният представител на алианса Пиер Казалет.

"Ние взехме под внимание декларираното от Русия намерение да напусне Договора", коментира той. Казалет повтаря позицията на САЩ, които през 2020 г. обосновават едностранното си оттегляне от договора с обвинения срещу Русия във връзка с непълно прилагане на разпоредбите от Москва.

"Селективното изпълнение на задълженията на Русия по Договора "Открито небе" от известно време подкопава приноса на този важен договор за сигурността и стабилността в евроатлантическия регион. Всички съюзници се ангажират с ефективен контрол на оръжията, разоръжаване и неразпространение, които са от съществено значение за нашата сигурност", заяви той.

По-рано руското външно министерство обяви, че Москва започва вътрешни процедури за изтегляне на Русия от Договора "Открито небе"

Русия започна процедура по изтегляне от Договора "Открито небе"

Русия започна процедура по изтегляне от Договора "Открито небе"

Оттеглянето на САЩ от договора нанася сериозна вреда