Русия съобщи, че стартира процедура по оттегляне от Договора "Открито небе" (ДОН), информират ТАСС и други руски медии.

Министерството на външните работи на Русия съобщи, че Москва започва процедура по напускане на договора.

Русия преразглежда участието си в Договора за открито небе

Русия преразглежда участието си в Договора за открито небе

След напускането на САЩ той се обезсмисля

Във връзка с липсата на напредък в преодоляването на пречките пред продължаване функционирането на договора в новите условия, Министерството на външните работи на Русия е упълномощено да обяви начало на вътрешнодържавна процедура по оттегляне на Русия от договора. Когато процедурата приключи, ще бъде изпратено уведомление за напускането на договора, пояснява ведомството.

Според министерството оттеглянето на САЩ от договора не само нанася сериозна вреда, но и нарушава баланса на интересите на страните членки и подкопава ролята на договора като инструмент за укрепване на доверието и безопасността.

В средата на миналата година Доналд Тръмп уведоми Москва, че САЩ напускат договора. По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Ядреният договор Нов СТАРТ между Русия и САЩ изтича след три седмици.

Русия предупреди с твърд отговор предаващите информация на САЩ по "Открито небе"

Русия предупреди с твърд отговор предаващите информация на САЩ по "Открито небе"

"Вашингтон провежда нечистоплътна, прикрита игра"

Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе", позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки.

Договорът за установяване на режима "Открито небе" е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Той влиза в сила от 1 януари 2002 г. след ратифициране от всички страни по него. България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.

И Германия съжалява за оттеглянето на САЩ от "Открито небе"

И Германия съжалява за оттеглянето на САЩ от "Открито небе"

Оставаме ангажирани с Договора, увери външният министър