Русия ще предприеме твърд отговор, ако страните членки на Договора за открито небе предават данни от своите наблюдателни полети на САЩ. Това предупреди Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията.

"Не толкова отдавна разбрахме, че Вашингтон провежда нечистоплътна, прикрита игра и настоява от съюзниците да подпишат документи, според които те ще предават на САЩ материалите от своите наблюдателни полети над Русия. Това е грубо нарушение на договора. Ако останалите участващи държави сътрудничат на САЩ, нашите твърди ответни мерки няма да закъснят", подчерта той в ефира на руската държавна телевизия "Россия 24".

Русия съжалява за оттеглянето на САЩ от "Открито небе"

Русия съжалява за оттеглянето на САЩ от "Открито небе"

Москва ще иска твърди гаранции, че страните, които остават в споразумението, ще продължат да изпълняват задълженията си

По думите на Гаврилов заради подобни послания е в интерес на европейските страни наново да потвърдят своите задължения по споразумението.

"Действително разчитаме на добра воля, защото европейците са много по-заинтересовани от съществуването на договора. Ще бъде много трудно да се проверява това (спазването на условията на договора, б. р.). Но смятам, че има подходящи средства и възможности това да се проверява в бъдеще", добави той.

Договорът за открито небе беше подписан през 1992 г., а десет години по-късно той влезе в сила. Споразумението се превърна в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война: то позволи на участващите страни да събират открито информация за въоръжените сили и дейности една на друга.

През нощта на 22 ноември САЩ приключиха оттеглянето си от споразумението. Руското външно министерство заяви, че Москва ще търси твърди гаранции за изпълнение на задълженията от 34-те държави, останали в споразумението. В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че сега споразумението е загубило своята жизнеспособност.

И Германия съжалява за оттеглянето на САЩ от "Открито небе"

И Германия съжалява за оттеглянето на САЩ от "Открито небе"

Оставаме ангажирани с Договора, увери външният министър