Представители на НАТО заявиха, че споразумението за съвместно използване на военна база на територията на Абхазия няма юридическа сила, тъй като републиката не е официално и международно призната и се счита за част от Грузия.

Вчера лидерът на Абхазия Сергей Багапш бе приет в Кремъл, след което бе обявена договореността за използването на военната база от Русия. Споразумението формулира статута на базата, която включва няколко обекта. В тях ще бъдат разположение руски сухопътни части, като се предвижда да се не по-малко от 3 000.

Според коментара на руския президента Дмитрий Медведев документът „поставя основата на мирното развитие на Абхазия като самостоятелна държава".

След войната от август 2008 година, Русия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Нито една обаче от 28-те страни членки на НАТО и останалите страни не са признали страните и продължават да считат, че двете територии са част от Грузия.

Президентът на Грузия Михаил Саакшвили заяви отново преди няколко дни, че Абхазия де факто е анексирана от Русия.

"Ние не считаме, че споразуменията между Руската федерация и регионите на Грузия, каквито и да са те, имат юридическа сила", заявява представителят на НАТО Кармен Ромеро и отново посочва, че НАТО продължава да очаква Русия да спазва споразумението за прекратяване на огъня, сключено с посредничеството на ЕС.

Споразумението, постигнато при посредничеството на Никола Саркози, предвиждаше извеждане на руските войски от територията на Грузия.
Въпреки това, признавайки независимостта на Абхазия и Южна Осетия, Русия сключис тях споразумения на двустранна основа за разполагане на войски. След Русия независимостта бе призната само от Никарагуа, Венецуела и Науру.

Съветът на НАТО осъди решението на Руската федерация да признае грузинските региони Абхазия и Южна Осетия и я призовава да отмени това решение, напомни Ромеро.

Русия планира да изгради още няколко военни бази в Абхазия - военноморска и въздушнодесантна.