Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви, че НАТО може да е планирало отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал, за да намери извинение за увеличаването на разходите за отбрана, съобщават руски медии.

Грушко, който преди беше посланик на Русия в НАТО, определи ситуацията като "провокация, избрана в специален момент с цел допълнително влошаване на отношенията между Русия и Запада".

"Мисля, че всичко това е било планирано, включително заради факта, че е необходимо да се обясни на обществеността в близко бъдеще къде отиват парите, защото това са колосални разходи", поясни той.

Дипломатът разкритикува решението на алианса да експулсира седем руски дипломати и да не издаде визи на други трима.

Великобритания обвинява Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. Според Лондон Русия е използвала химически агент новичок. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия. Близо 30 държави в знак на солидарност с Великобритания решиха да изгонят общо повече от 100 руски дипломати.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество