Като неприемливи и контрапродуктивни приема НАТО отправените заплахи от страна на Русия към съюзници. Това заяви говорител, цитиран от световните информационни агенции. 

Той припомни, че противоракетната система на Алианса в Европа има за цел спиране на атаки, но не е поставена специално и единствено заради Русия. Той отбеляза също така агресията на Москва в Украйна. 

Пактът е решен да се защитава от провокации, потвърди говорителят. 

Бурни реакции в Европа и САЩ предизвика изказването на руския президент Владимир Путин. То бе коментирано не само от лидерите, но и от медиите. 

САЩ обвиниха Русия в разработването на дестабилизиращи световното статукво ядрени оръжия в нарушение на договорните си задължения.

Реакцията на САЩ бе по повод вчерашното обръщение на Путин пред горната камара на руския президент, в която разкри, че Русия разполага с нови ядрени оръжия.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че речта на Путин е показала, че Русия е нарушила задълженията си по Договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г.

Западни медии: Непобедимата ракета на Путин е насочена към беззащитните САЩ

Западни медии: Непобедимата ракета на Путин е насочена към беззащитните САЩ

Путинското оръжие на Страшния съд

Тя също така разкритикува анимирания видеоклип, излъчен по време на изказването на Путин, изтъквайки, че той изглежда е изобразил нападение срещу САЩ.

"Със сигурност беше жалко да наблюдаваме видео анимация, която изобразява ядрена атака срещу САЩ", подчерта Науърт по време на пресконференция, като допълни: "Ние не разглеждаме това като поведение на отговорен международен играч."