НАТО може да се бори срещу „информационното въоръжаване” от страна на Кремъл – инструмент, който се смята, че е бил използван при анексирането на Крим през 2014 година, чрез създаване на нов по-силен комуникационен сектор и разсекретяване на повече тайна информация.

Това става ясно от проектни планове, цитирани от Ройтерс.

НАТО и Европейският съюз са притеснени от възможността на Русия да използва телевизията и интернета за целите на наричаната от тях умишлена дезинформация. Миналата година ЕС създаде специално звено за борба с руската пропаганда.

Предложенията в рамките на Алианса включват военни тактики – за да се разберат действията на противниците и след това да се окаже влияние на чуждата аудитория, които могат да станат част от нова комуникационна дирекция. Документът, който е от 23 страници, е част от дългогодишен дебат в НАТО.

Великобритания и други държави подкрепят такива мерки, но САЩ са обезпокоени, че всяка подобна стратегия може да се тълкува като основа за пропаганда.

Официални представители обявиха, че доверието към НАТО се опира на откритост и честност.

Един от основните принципи на НАТО е, че не можем да се противопоставим на пропаганда с повече пропаганда, заяви говорител на организацията.

Според предложенията Алианса може по-бързо да разсекретява изображения, за да подкрепя предупрежденията си при действия, които се разглеждат като заплаха, както и да комуникира повече в социалните мрежи.

След нахлуването на Русия в Крим, НАТО разкри снимки на разположени руски военнослужещи до украинската граница, но сателитните изображения са на частни компании. Също така те бяха показани повече от месец след анексирането на полуострова.

Руснаците могат да създадат виртуална реалност, която да действа като инструмент за объркване и постигане на определени цели, каза западен дипломат.

НАТО вече има Стратегическа дирекция за комуникации и канал в YouTube, също така увеличи присъствието си в социалните мрежи.

Но някои смятат, че това не е достатъчно.

Стратегическите комуникации включват координиране на различни инструменти за информиране на медиите и обществеността, както и така наречените психологически операции за оказване на влияние върху общественото мнение, за да се подкрепят политики или операции.

Преговорите за нова политика могат да започнат преди срещата на върха на военния съюз във Варшава през юли, където се очаква да бъде одобрена.