Талибаните не трябва да позволяват на Афганистан отново да се превърне в място за размножаване на тероризма, заяви НАТО във вторник, предупреждавайки, че алиансът има военната мощ да нанася удари по всяка терористична група от разстояние, съобщава "Ройтерс".

"Тези, които сега вземат властта, носят отговорността да гарантират, че международните терористи няма да си върнат позициите", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери на първата си пресконференция след падането на Кабул на талибаните.

"Имаме възможностите да нанасяме удари по терористични групи от разстояние, ако видим, че терористичните групи отново се опитват да се установят и планират, организират атаки срещу съюзниците от НАТО и техните страни", добави той.

Талибаните пускат само чужденци до летището в Кабул

Талибаните пускат само чужденци до летището в Кабул

Твърдят, че ще зачитат различните раси и религии, дават на жените всички права по шариата и забраняват всякакви наркотици

В Брюксел една афганистанска журналистка със сълзи на очи попита Столтенберг какво ще направи Западът за всички уязвими в нейната страна, ръководителят на НАТО изглежда видимо развълнуван. 

Столтенберг призова талибаните да улеснят напускането на всички, които искат да напуснат страната и каза, че западните съюзници са се съгласили да изпратят повече самолети за евакуация в Кабул.

В същото време той изрази разочарование от афганистанското ръководство, обвинявайки го за лесния успех на талибаните.

"Част от афганистанските сили за сигурност се биеха смело", каза Столтенберг. "Но те не успяха да защитят страната, защото в крайна сметка афганистанското политическо ръководство не успя да се противопостави на талибаните и да постигне мирното решение, което отчаяно искаха афганистанците."

Столтенберг каза, че Алиансът ще "научи много уроци" от ситуацията в Афганистан и когато приключи евакуацията на своя персонал. "НАТО трябва да направи изводи от многото уроци по Афганистан. Ще направим това, когато евакуацията приключи"

Столтенберг заяви, че евакуацията на чуждестранен и местен персонал остава приоритет на НАТО в Афганистан, а алиансът ще продължи да експлоатира летището в Кабул.

"Приоритетът на НАТО сега е да осигури безопасното напускане на персонала от алианса и страните партньори, както и афганистанците, които ни помогнаха. НАТО работи 24 часа в денонощието, за да продължи да поддържа летището в Кабул".

Столтенберг подчерта, че около 800 цивилни служители от страните от НАТО остават на летището в Кабул, за да осигурят безпроблемната му работа. Летището се охранява от военните на САЩ, Великобритания, Турция, а на негова територия има и военна болница. "Страните от НАТО продължават да изпращат самолети за евакуация. НАТО организира въздушен мост с Кабул за тази цел", каза той

Той също така призова талибаните да гарантират мирното предаване на властта на правителството по национално съгласие и да гарантират зачитането на основните права на афганистанските граждани. Според него в противен случай новите власти на Афганистан са заплашени от "международна изолация".

Чешкият президент: Провалът на НАТО в Афганистан поставя под въпрос легитимността му

Чешкият президент: Провалът на НАТО в Афганистан поставя под въпрос легитимността му

Земан призова Чехия да се съсредоточи върху националната си отбрана, а не да губи пари за алианса