Разследване на НАТО на военноморски инцидент между турски и френски бойни кораби през юни е определено като твърде деликатно, за да се обсъжда публично и не предвижда хвърляне на вина, докато Париж и Анкара водят словесна война. Това разкриха дипломати пред "Ройтерс".

По-рано днес турският лидер Реджеп Ердоган отново нападна френския си колега Еманюел Макрон, наричайки го "неспособен" президент.

Турция и Гърция преговарят в НАТО за предотвратяване на война

Турция и Гърция преговарят в НАТО за предотвратяване на война

Гърция призова ЕС да наложи санкции на Анкара

Инцидентът между двете държави подчертава затрудненията, които НАТО изпитва с Турция, която е в противоречия също с Гърция и САЩ.

На 10 юни френска фрегата към мисия на НАТО се опита да инспектира товарен кораб под флага на Танзания, който е заподозрян, че пренася оръжия за Либия. Париж се оплака, че фрегатата е била тормозена от турски военноморски кораби, които са ескортирали товарния кораб. Франция обвини Турция в нарушаване на наложеното от ООН оръжейно ембарго. Анкара от своя страна отрича и заявява, че фрегатата е действала агресивно.

Преговорите между Турция и Гърция в НАТО отложени за 10 септември

Преговорите между Турция и Гърция в НАТО отложени за 10 септември

Източниците поясниха, че отлагането е поискано от Военния комитет на НАТО

На този етап изглежда, че е малко вероятно разследването да разреши спора. Представител на НАТО потвърди, че докладът от проверката е завършен, но отказа повече коментари.

"Заметен е под килима", каза европейски дипломат.

Друг източник коментира, че решимостта на НАТО да не отблъсква Турция заради военното й влияние и стратегическото положение означава, че няма желание да се посочва с пръст.

Миналата седмица Макрон изрази недоволство от "недопустимото поведение" на правителството на Ердоган, докато турският лидер призова френския президент да не се замесва с Турция.

НАТО се опитва да предотврати инциденти чрез диалог.

"Не е ясно дали ще има резултат на тези преговори", призна висш представител на Алианса. "Всяко изказване от Париж, Анкара или Атина прави още по-трудно съюзниците да отстъпят от позициите си", добави той.

Споровете с Турция в рамките на НАТО не са нещо ново. Миналата година Анкара отказа да подкрепи отбранителен план за Прибалтика и Полша, ако НАТО не даде политическа подкрепа за битката на Анкара със сирийските кюрди. Решението на Турция да закупи системи С-400 от Русия също разстрои страните членки от НАТО.