НАТО ще засили помощта си за Киев в отговор на фиктивните референдуми на Русия в окупираните територии на Украйна, каза в петък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщава "Ройтерс".

Той говори, докато Москва стартира гласуването в четирите региона, които се присъединяват към Русия, което според Киев и неговите съюзници е хитрост за анексиране на териториите и ескалиране на седеммесечната война.

"Нашият отговор, отговорът на НАТО, е да засилим подкрепата", коментира Столтенберг.

"Най-добрият начин да сложим край на тази война е да укрепим още повече украинците на бойното поле, така че те да могат на някакъв етап да седнат и да постигнат решение, което е приемливо за Украйна и което запазва Украйна като суверенна, независима нация в Европа", той добави.

Москва може да включи четирите области към територията си и след това да представи атаките за превземането им като атака срещу самата Русия.

Песков: Атаки срещу Донбас да се смятат за атаки срещу Русия

Песков: Атаки срещу Донбас да се смятат за атаки срещу Русия

Преговорите с Украйна все още са на масата, въпреки референдумите за присъединяване към Русия

"Точно за това трябва да сме подготвени, че Русия ще използва тези фалшиви референдуми, за да ескалира допълнително войната в Украйна", каза Столтенберг, попитан за този сценарий.

"Но тези гласувания нямат легитимност и, разбира се, не променят нищо. Това продължава да бъде агресивна война на Русия срещу Украйна", добави той.

Съюзниците от НАТО подкрепят Украйна с оръжия, боеприпаси, друго военно оборудване и обучение.

Четиридневните референдуми бяха организирани набързо, след като украинските войски по-рано този месец си върнаха големи части от североизтока в контраофанзива.

Тъй като руският президент Владимир Путин също обяви мобилизация тази седмица за набиране на 300 000 войници да се бият в Украйна, Кремъл изглежда се опитва да си върне надмощието.

Путин твърди, че Русия провежда "специална военна операция", за да демилитаризира Украйна, да я освободи от опасни националисти и да защити Русия от трансатлантическия съюз НАТО.

Москва твърди, че фалшивите референдуми дават възможност на хората в региона да изразят мнението си.

Столтенберг: Русия знае, че ще има сериозна реакция, ако се използват ядрени оръжия

Столтенберг: Русия знае, че ще има сериозна реакция, ако се използват ядрени оръжия

НАТО трябва да приеме сериозно ядрените заплахи, "потенциалните последици са твърде големи"