Жителите на канадската провинция Квебек за първи път избраха националистическо регионално правителство, съобщава "Ройтерс".

Дясноцентристката "Коалиция Бъдеще Квебек" е на път да прекрати близо 15-годишно либерално управление. Партията, която в изборната си програма залага спиране на имиграцията, се очаква да спечели повечето места във втората най-населена провинция в Канада, показват предварителните резултати.

Подобна промяна настъпи и в Онтарио, където Прогресивно-консервативната партия на Онтарио на премиера Дъг Форд пое властта през юни, прекратявайки 15-годишно либерално управление в най-населената провинция в Канада.

Либералите управляват в Квебек 13 г. през последните 15 г.

"Коалиция Бъдеще Квебек" обещава да съкрати имиграцията на година с 10 000 души и да изгони новите жители, които се провалят на изпити по френски език и за ценностите на Квебек в рамките на три години.

"Гражданите на Квебек ясно показаха желанието си за промяна", обяви либералният лидер и бивш премиер на Квебек Филип Куяр и добави, че това ще се отрази на политическото му бъдеще.

Избирателната комисия в Квебек съобщи, че "Коалиция Бъдеще Квебек" взема 73 места в 125-местния парламент, а либералите са втори с 32 места.

Лидерът на "Коалиция Бъдеще Квебек" Франсоа Лего е поздравен за победата от премиера Джъстин Трюдо.