Руският президент Владимир Путин е поискал елитните войници към нови сили - Националната гвардия - да охраняват руските губернатори, информира БиБиСи.

Предложението е включено към проектозакон, който се очаква да бъде одобрен от руските депутати.

Националната гвардия, заработила от миналата година, се води от бившия бодигард на Путин, Виктор Золотов, който е дългогодишен съюзник на руския лидер.

Путин назначи нови 11 губернатори преди президентските избори през март 2018 г. Очаква се руският лидер да се кандидатира за четвърти мандат.

Новите регионални лидери са далеч по-млади от уволнените.

Към момента елитна руска охрана пази само президента, премиера, топ представителите на парламента и съдебната власт, както и чуждестранни лидери.

Основните задачи на новата гвардия са свързани с борба с тероризма, охрана на важни обекти като ядрени централи, складове с оръжие, предотвратяване на безредици и борба с незаконната търговия на наркотици и оръжия.

Ръководителите на гвардията са пряко подчинени на Кремъл, заобикаляйки министрите на вътрешните и външни работи.

В новия законопроект се посочва, че Националната гвардия ще охранява и "други лица" освен губернаторите. Не се конкретизира какви точно други хора ще охранява.

Путин многократно предупреждава, че Русия трябва да се защити от "цветни революции" като тези в Украйна, Грузия и Киргизстан.

Националната гвардия съставлява повече от 340 000 служители, от които 160 000 идват от вътрешното министерство.

Политическият анализатор Дмитрий Орешкин, цитиран от всекидневника "Комерсант" описва гвардията като "елитна структура, създадена от Путин". Той добави, че гвардията като цяло е поверена на Золотов.

"Губернаторите са поставени под по-стриктен контрол на Кремъл", добави експертът.