"Никога няма да бъде както преди", заяви кметът на Париж Ан Идалго, след като преди пет години двама артилеристи избиха карикатуристите в сатиричното списание "Шарли ебдо" в Париж, предаде AFP. 

Атаката срещу седмичника - с дългата му история за подигравка с исляма и други религии - беше първото в поредица нападения, които отнеха повече от 250 живота от 7 януари 2015 г., предимно в ръцете на млади джихадисти, родени във Франция.

Той изпрати ударни вълни през Франция, разкривайки разделения в многокултурната модерна република и предизвика интензивен дебат за интеграцията на мюсюлманите и свободата на печата.

Братята Куачи, които убиха 12 души при удара си върху "Шарли ебдо", твърдят, че отмъщават за публикуването на списанието за карикатурите на пророк Мохамед, считани за обидни от мюсюлманите.

В рамките на три дни смъртният брой при бушуването на братята и съучастниците на Ал Кайда и съучастник Амеди Кулибали е нараснал до 17, включително четирима души в супермаркет и трима полицаи.

Тази седмица списанието публикува предизвикателен юбилеен брой, припомнящ нападението, а също така денонсира това, което каза, че е нов вид политически коректна цензура от онези, които "вярват, че са кралете на света зад клавиатурата и смартфона си".

Ученици от около 200 училища, много от които в квартали с голямо имигрантско население, бойкотираха почитта.