Китай отбеляза първия ден от 40-дневния период на пътуване по случай Лунната Нова година, известен преди пандемията като най-голямата годишна миграция на хора в света, подготвяйки се за огромно увеличение на пътуващите и разпространението на COVID-19 инфекции, съобщава Ройтерс.

Този официален празник по случай Лунната Нова година, който официално тече от 21 януари, ще бъде първият от 2020 г. без ограничения за вътрешно пътуване.

През последния месец Китай стана свидетел на драматичното разрушаване на своя режим "нулев COVID" след исторически протести срещу политиката на правителството. Резките промени изложиха много от 1,4-милиардното население на Китай на вируса за първи път, предизвиквайки вълна от инфекции, която залива някои болници, изпразва рафтовете на аптеките от лекарства.

Китай блокира профилите в социалните мрежи на критиците на ковид мерките

Китай блокира профилите в социалните мрежи на критиците на ковид мерките

Медийната платформа Sina Weibo е спряла над 1100 акаунта

Министерството на транспорта заяви, че очаква повече от 2 милиарда пътници да предприемат пътувания през следващите 40 дни, увеличение от 99,5% на годишна база и достигане на 70,3% от пътуванията през 2019 г. Има широко разпространени опасения, че голямата миграция на хора към родните им места ще доведе до скок на инфекциите в по-малките градове.

Властите засилват медицинските услуги на местно ниво, отварят повече клиники за лечение на треска в селските райони и въвеждат "зелен коридор" за високорискови пациенти.

Също така Китай води преговори с Pfizer Inc (PFE.N) за осигуряване на лиценз, който ще позволи на местните производители на лекарства да произвеждат и разпространяват генерична версия на антивирусното лекарство Paxlovid срещу COVID-19. Преговорите са стартирали миналия месец.

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

Нарастват опасенията за бързото разпространение на вируса в страната

Пекин има желание да финализира условията на лицензионната сделка преди лунната Нова година, която започва на 22 януари.

Китайските болници са подложени на силен натиск, след като правителството внезапно изостави политиката си за "нулева COVID" миналия месец, което доведе до скок на инфекциите. Нарастващата вълна от инфекции в цялата страна заля болници, изпразни аптеките от лекарства и предизвика международна тревога.

Paxlovid, за който е установено, че е намалил хоспитализациите при високорискови пациенти с около 90% в клинично изпитване, бележи голямо търсене, като много китайци се опитват да получат лекарството в чужбина и да го доставят в Китай.

Китай обяснява новата си епидемична политика

Китай обяснява новата си епидемична политика

Причината е, че напоследък ситуацията с коронавируса в Китай привлече широко внимание

Говорител на Pfizer обяви, че компанията активно си сътрудничи с китайските власти и всички заинтересовани страни, за да осигури адекватни доставки на Paxlovid в Китай.

Проведена е среща с няколко китайски производители на лекарства в края на декември, за да се обсъди подготовката, необходима за производството на генерична версия на Paxlovid.

Потенциалните кандидати, включително Huahai и CSPC, през последните седмици провеждат "тестове за биоеквивалентност", които се изискват от китайските регулатори, преди да могат да бъдат пуснати генерични лекарства.