Изследователи от най-голямата международна мисия на Северния полюс днес се връщат на док. Те носят със себе си унищожителни доказателства за умиращия Северен ледовит океан и предупреждения, че само до няколко десетилетия летата ще бъдат без лед, информира АФП.

Корабът Polarstern на германския Институт "Алфред Вегенер" ще се върне на пристанището Бремерхафен след 389 дни плаване в океана. Мисията е помогнала на учените да съберат важна информация за отражението на глобалното затопляне върху региона.

Снимка 500165

Източник: архив ЕПА

Екипът от няколкостотин учени от 20 държави с очите си е видял драматичните последици от глобалното затопляне върху леда в региона, разглеждайки го като "епицентъра на климатичните промени", според лидера на мисията Маркус Рекс.

"Ние сме свидетели как Северният ледовит океан умира", коментира той пред АФП. "Ние видяхме този процес от нашите прозорци или когато се разхождаме върху крехкия лед", добави Рекс.

Подчертавайки колко голяма част от леда в океана се е стопила, Рекс отбеляза, че корабът им е успял да плава през големи участъци от вода без лед, "понякога до хоризонта". Експертът подчерта, че на самия Северен полюс са открили топене на ледовете.

Снимка 500167

Източник: архив ЕПА

Ако затоплянето на Северния полюс продължи, до няколко десетилетия ние ще имаме лято без лед, предупреди Рекс.

Наблюденията на изследователите са подкрепени от сателитни снимки на САЩ, които показват, че през 2020 г. ледът в Северния ледовит океан е достигнал най-големия минимум след рекорда от 2012 г.

Мисията на Polarstern, наречена MOSAIC, в продължение на повече от година събира данни за атмосферата, океана, леда в океана и екосистемите, за да оцени въздействието на климатичните промени в региона и по света.

За да проведат проучването, учените поставили четири станции в океанския лед в радиус до 40 километра около кораба. Изследователите са събрали водни проби под леда по време на полярната нощ, за да изследват планктона и бактериите, а също така да разберат как морската екосистема работи при екстремни условия.

Снимка 500163

Източник: архив ЕПА

Експедицията за 140 милиона евро ще донесе 150 терабайта данни и повече от 1000 проби.

Експедицията ще донесе резултати на много различни нива, каза Рекс.

Екипът е измерил повече от 100 параметъра през цялата година и се надява информацията да помогне за разбиране на Северния полюс и климатичната система.

За анализирането на данните ще са необходими до две години, като целта е разработване на модели, които да помогнат за прогнозиране какви са горещите вълни, проливните дъждове и бурите след 20, 50, 100 години.

След отплаването си от Тромсьо, Норвегия, на 20 септември 2019 г., екипът в продължение на дълги месеци бе в пълен мрак, температури от -35.9 градуса по Целзий и около 20 полярни мечки.

Мисията бе близо до провал заради пандемията от коронавирус през пролетта. Екипът бе изоставен на Северния полюс за два месеца. По време на експедицията на кораба прекара екип от 300 изследователи, които се ротираха.

Мисията бе голямо логистично предизвикателство. По време на първите три месеца на кораба имаше товар от 14 000 яйца, 2000 литра мляко и 200 килограма ряпа.

Корабният готвач Свен Шнайдер не подцени важната си роля в мисията.

"Моята работа бе да поддържам морала на 100 души, които живеят в пълен мрак", каза в той в интервю за германския вестник "Цайт".