Множество взривове удариха сирийските крайбрежни градове Джебла и Тартус, избивайки най-малко 145 души, съобщава „Франс прес”. Двата града са крепости на режима на президента Башар ал Асад.  

Около 200 души са ранени при атентатите в райони, които досега оставаха относително незасегнати от конфликта, бушуващ в останалата част на страната.

Поне пет от експлозиите са били самоубийствени атентати, а други две - коли бомби, уточняват от Сирийския център за наблюдение на човешките права, като общо взривовете са били седем – четири в Джебла, който се намира в провинция Латакия, и три в столицата на провинция Тартус, който се намира на юг по средиземноморското крайбрежие на Сирия.

Атентатите са извършени недалеч от руските военни бази - военновъздушната база "Хмеймим" в Латакия и военноморската база в Тартус. 

Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за атаките в двата средиземноморски града, уточнявайки, че атентатите били насочени срещу привърженици ни президента Асад. 

Сирийските държавни медии уточняват, че кола бомба и двама атентатори самоубийци са атакували бензиностация в Тартус. В Джебла, един от четирите взрива е избухнал близо болница. 

Кадри, показани по държавната телевизия от Джебла, показват няколко взривени коли и микробуси. В разпространени снимки се виждат части от човешки тела.