Най-малко 30 затворници са убити, а десетки са ранени при битка между съперничещи групировки в затвор в пристанищния град Еквадор Гуаякил, съобщава БиБиСи.

Командир на полицията заяви, че най-малко петима затворници са обезглавени, докато други са застреляни. Командирът Фаусто Буенаньо допълва, че затворниците също са хвърляли гранати.

Областният управител коментира, че са били необходими 400 полицаи, за да си върнат контрола над затвора, в който се помещават затворници, свързани с международни наркогрупировки.

Досега тази година над 150 души са убити при насилие в затвори в Еквадор. При най-кървавия инцидент досега 79 затворници бяха убити през февруари.

Затвор, където се проведе последната смъртоносна битка във вторник вечерта, се счита за един от най-опасните в страната.

Командирът на полицията Буенаньо обяснява, че затворници от едно крило на затвора са пропълзяли през дупка, за да стигнат до друго крило, където са нападнали членове на друга банда.

Полицията успява да достигне до шест готвачи, които са заклещени в крилото, където се разразява битката и да ги изведе на безопасно място.

В затвора има затворници от Лос Чонерос, банда от Еквадор, за която се смята, че има връзки с мощния мексикански наркокартел Синалоа.

Друга мексиканска престъпна група, новият картел Джалиско (CJNG), също се опитва да създаде съюзи с еквадорски банди, за да завземе контрола на маршрутите за контрабанда на наркотици, водещи от Еквадор до Централна Америка и да измести своите съперници от Синалоа.

През юли президентът Гилермо Ласо заяви, че затворническата система на Еквадор е с 30% над капацитета си. Той обяви плановете си да ускори процеса на освобождаване на затворници, които са излежали по-голямата част от времето си или са извършили дребни престъпления, за да облекчи пренаселеността.

Над 70 загинали при координирани бунтове на затворници в Еквадор

Над 70 загинали при координирани бунтове на затворници в Еквадор

Съгласувани действия на престъпни организации