Най-оживеният международен самолетен маршрут в света е този между Сингапур и столицата на Малайзия Куала Лумпур. Това показват данните от доклад на OAG Aviation Worldwide, цитиран от Bloomberg.

За периода от 12 февруари 2017 година до 12 февруари тази година по този маршрут са осъществени общо 30 537 полета. Това се равнява на около 84 полета на ден, показва още докладът.

Класацията очаквано е доминирана от Азия, най-натовареният маршрут извън региона е този между Ню Йорк и Торонто с 16 956 полета.

Европа е далеч назад, като нейната най-оживена линия между Лондон и Дъблин се нарежда на 14-о място с 14 390 полета.

8 от 10-те най-оживени маршрута са в Азия

Източник: OAG

8 от 10-те най-оживени маршрута са в Азия

Що се отнася до броя на пътниците, първенец е между Хонконг и столицата на Тайван - Тайпе, като 6.5 млн. пътници са прелетели по този маршрут през 12-месечния период. След него се нареждат Джакарта-Сингапур с 4.7 млн. души и Куала Лумпур-Сингапур с 4 млн. пътници.

През последните години Азия е най-бързо растящият пазар на пътувания в света. Но дори и най-използваните международни маршрути не се доближават до най-популярните вътрешни полети, съощи money.bg.

Най-оживеният въздушен маршрут в света е между столицата Сеул и малък остров край бреговете на Южна Корея. Самолетите са извършили 65 000 полета между южнокорейската столица и остров Джеджу през 2017 г., според OAG.