Рядка и древна златна монета, която е в чест на убийството на Гай Юлий Цезар, бе върната тази седмица на гръцките власти от следователи в Ню Йорк, които установиха, че е била плячкосана и измамно пусната за продажба на търг през 2020 г., пише "Ню Йорк Таймс".

Монетата, известна като "Еид Мар" и оценена на 4,2 милиона долара, включва лика на Марк Юний Брут, някогашния приятел и съюзник на Цезар, който, заедно с други римски сенатори, го убива на мартенските Иди през 44 г. пр.н.е. Според историци и експерти Брут е наредил монетите да бъдат изсечени в злато и сребро, за да празнува падането на Цезар и да плати на войниците по време на гражданската война, последвала убийството.

Връщането се случи на церемония, на която присъстваха служители от отдела за трафик на антики към окръжния прокурор на Манхатън и разследванията на вътрешната сигурност на САЩ, които сътрудничиха по случая.

Монетата, един от 29-те артефакта, върнати на гръцките власти, беше предадена по-рано тази година от неидентифициран американски милиардер, който според разследващите я е купил добросъвестно през 2020 г. Британският дилър, който е помогнал за организирането на продажбата, е арестуван през януари , а самата монета е открита през февруари, казаха служители.

Експерти казаха, че монетата е около 8 грама и е една от само трите, за които е известно, че са намерени. Изсечена е и сребърна версия на монетата и е известно, че съществуват около 100 броя. Те могат да се продават за $200 000 до $400 000.

"Eid Mar е безспорен шедьовър на древното монетосечене", каза в изявление през 2020 г. Марк Залцберг, председател на Numismatic Guaranty Corp., който проверява монетата, но не проучва произхода.

Експерти казаха, че смятат, че монетата вероятно е била открита преди повече от десетилетие в район на днешна Гърция, където Брут и неговият съюзник от гражданската война Гай Касий Лонгин лагеруват с армията си.

Предната или лицевата страна на монетата включва гравиран страничен изглед на Брут и латинските букви "BRVT IMP" и "L PLAET CEST". Експертите казват, че първото означава "Брут, император", като императорът се отнася не за император, а за командир. Последното означава Луций Плаеторий Цестиан, който е бил своеобразен ковчежник на Брут и е ръководил сеченето и анализирането на неговите монети.

На обратната страна има два кинжала от двете страни на шапка, известна като пилеус. Кинжалите означават Брут и Касий и отразяват начина на смъртта на Цезар, казват експерти, докато шапката е символ на свободата, носена от освободените роби. Като цяло изображението има за цел да отпразнува убийството като акт, чрез който Рим е освободен от тиранията на Цезар. Под символите е латинският надпис "EID MAR", обозначаващ мартенските Иди - 15 март 44 г. пр.н.е. — съдбовният ден, в който заговорниците убиват Цезар и го оставят на пода на римския сенат.

Историците виждат ирония във факта, че Брут, който предупреждава Цезар преди убийството защото се самовъзвеличава, като поставя лика си върху римски монети, а в крайна сметка и самият Брут прави същото със собствените си монети.

В крайна сметка силите, които подкрепят мъртвия Цезар, водени от Марк Антоний и други, побеждават Брут и хората му през октомври 42 г. пр.н.е. във Втората битка при Филипи, а Брут и Касий се самоубиват.

Според следователите се смята, че за първи път монетата е излязла на пазара между 2013 и 2014 г. Ричард Бийл, директор на базираната в Лондон аукционна къща Roma Numismatics, я е пуснал за продажба на уебсайта на своята компания и в продължение на няколко години я е показвал на изложения за монети в Съединените щати и Европа, преди да бъде продадена през октомври 2020 г. 4,2 милиона долара са най-голямата сума, плащани някога за древна монета, според Numismatic Guaranty Corp.

Бийл е обвинен в кражба в особено големи размери от първа степен и няколко други престъпления и е освободен с подписка за неотклонение. Неговият адвокат Хенри Е. Мазурек отказа да коментира случая.

Сред другите гръцки антики, върнати във вторник, са фигурки на хора и животни; мраморни, сребърни, бронзови и глинени съдове и златни и бронзови бижута. Общата им стойност е оценена на 20 милиона долара.

В изказване на церемонията Константинос Константину, генерален консул на Гърция в Ню Йорк, коментира, че страната му е силно засегната от незаконната търговия с антики и търси връщането им "по всякакъв възможен начин".

Той похвали следователите за "унищожаването на незаконните международни престъпни мрежи, чиято дейност изкривява идентичността на народите, тъй като отрязва археологическите находки от техния контекст и ги превръща от доказателства за историята на хората в обикновени произведения на изкуството".