Авторитетът  на Меглена Кунева не е партиен, а е национален капитал и е безотговорно да се спекулира с него.

Такава позиция изрази ръководството на НДСВ в официално съобщение до медиите.

В него се посочва, че НДСВ не оспорва правото на новия кабинет да номинира следващия представител на България в Европейската комисия.

Но сме силно изненадани от начина, по който през изминалата седмица се поднесе анонсът за новата кандидатура за еврокомисар на България. В Брюксел пред журналисти от цяла Европа.

Меглена Кунева е "силна политическа кандидатура на НДСВ" и ние се гордеем с нея. Но политическата й принадлежност се проявяваше само по време на избори, когато се състезават силните.

Тя спази клетвата си да работи в полза не за своята или за някоя друга страна от ЕС, а за всички. Докато беше еврокомисар тя никога не си позволи ни най-малък компромис с правилата. Това й го признаха самите европейци и я удостоиха с "Европеец на годината" и  "Еврокомисар на годината".

Няма друг българин с такова високо призвание досега. - се казва още в съобщението.

В него се определя като  изненадващо и неприемливо свързването на НДСВ и на еврокомисаря с купуването на гласове.

Всички политически действия на НДСВ са насочени срещу политическата безпринципност и арогантност както в изборното законодателство, така и по време на избори. НДСВ никога не е участвала в купуване на гласове.

Ние в НДСВ се питаме защо с лека ръка се разрушава авторитет, граден в България и за България повече от осем години.
Толкова ли много имена като Меглена Кунева има България?
Не е ли наивно да се трансформират в отговорност на еврокомисаря успехите или неуспехите на вътрешната политика на България?
Ако се очаква от бъдещия български еврокомисар да "влияе" върху вътрешната политика на страната ни, как биха погледнали партньорите ни в Европа на това?
Няма ли подобно поведение да влезе в противоречие както с правомощията на еврокомисарския пост от една страна, така и с правомощията на правителството?
- се казва в заключение.