Председателят на щаба на спасителната операция за извеждане на 12 деца и техния треньор, която продължава втора седмица в затоплената пещера в Северен Тайланд, помоли обществеността да не спешава спасителите, съобщи РИА Новости.

"Ние всички сме загрижени за децата, застопорени от водата в далечни части на пещерата. Ежедневно чуваме от медиите и от хората - "Кога? Кога те най-накрая ще излязат на повърхността?".

Треньорът на бедстващите тайландски момчета се извини на родителите

Треньорът на бедстващите тайландски момчета се извини на родителите

Вероятно ще му бъдат отправени обвинения

"И аз нямам ясен отговор на този въпрос, не мога да ви кажа точен ден и час, кога това ще стане, защото сме длъжни, преди всичко, да обезпечим безопасността на децата по време на излизането им на повърхността и това трябва щателно да се отработи всеки детайл и всеки вариант за евакуация. Те ни притеснявайте", заяви на пресконференция шефът на спасителния щаб Наронгсак Осоттханакон. Пресконференцията се излъчваше на живо по телевизия Thai PBS.

Илън Мъск праща екип инженери на помощ в Тайланд

Илън Мъск праща екип инженери на помощ в Тайланд

Включват се в спасителната операция на 12-те момчета и техния треньор

Операцията, която сега провеждаме, е уникална. Не се опасявам да кажа, че подобна спасителна операция и аналогична ситуация с деца, блокирани в пещера от водата на пет километра от входа, няма в световната история. Това казвам не аз, а международните специалисти, които сега работят заедно с нас.

Опитваме се да отчетем всички вероятности и да изпробваме всички варианти, в това число и тези, които ни предлагат международните държавни и частни спасителни организации, допълни бившият губернатор на провинция Чианграй, където се намира пещерата Тхам Луанг.
Той е освободен от длъжността си на 1 юли по задължителната ротация е назначен за губернатор на намиращата се недалеч провинция Пхаяо. Независимо от преместването си в друга провинция, Осоттханакон с правителствено решение остава на длъжността ръководител на спасителната операция до нейното приключване.

По думите му, докато времето позволява, в близките ден-два докато отново не започнат силни дъждове и водата в пещерата не започне да се повишава, те трябва незабавно да започнат евакуацията по най-добре подготвения и  най-безопасен план за момента.

Водолаз загина в спасителната операция в тайландската пещера

Водолаз загина в спасителната операция в тайландската пещера

Децата могат да останат дълго, има ограничен период от време, пещерата може да се наводни, коментира командващият спасителната операция

Щабът продължава да се подготвя за всички варианти, които се разглеждат от самото начало на операцията - да изведат децата по маршрута, по който са дошли пеша в още сухата пещера, в леководолазно оборудване с цел да достигнат такова ниво в пещерата, което ще позволи да бъдат използвани минимум аквалангове, пробиване на шахти, през които децата могат да бъдат извадени на повърхността с помощта на система от въжета и блокове.

"Пробихме над 100 пробни кладенца, някои от които са дълбоки до 400 м в разли части на гората на Дой Нанг Нон, където се намира пещерата. Не успяхме да намерим такова място, където може бързо да се пробие вертикална шахта, пригодна за евакуация, така че шахтата да е подходяща за евакуация до мястото, където са децата", заяви Осоттханакан.

Прокарват ток в тайландската пещера, в която са заклещени 12 момчета и техен треньор

Прокарват ток в тайландската пещера, в която са заклещени 12 момчета и техен треньор

Те могат да останат там и четири месеца

По оценка на специалистите, помещението, където са учениците и техният треньор е на дълбочина 600 м от повърхността на гората. Към момента не са установени точни координати на това помещение. Според експертите ще е необходимо между две седмици до месец за пробиването на шахта, ако се изясни точното местоположение на децата.

"Продължаваме да изпомпваме по 50 000 куб. м вода на ден от пещерата. Нивото на водата бавно се понижава, но все още не е достатъчно, за да оттече около 1/3 от залетите камери и коридори, през които може да бъдат доведени децата по време на евакуацията.
Планът да бъдат изведени децата в подходящо оборудване предполага проход през затоплени участъци. Опитваме се да направим всичко по най-безопасния начин, така че да бъде преодоляно по повърхността на водата, а не под нея", заяви ръководителят на операцията.

Постоянното присъствие под земята на стотина хора, заети с разгръщането и движението на водоизпомпвателния маркуч и тръбата, необходима за равномерно изсушаване води до изменение на състава на въздуха в пещерата: увеличава се количеството на въглеродния двуокис и намалява кислорода.

"Когато спряхме изпомпването за няколко минути, водата отново се надигна с 10 см. Без дъжд. Стана ясно, че не можем да спрем изпомпването", заяви той.

Децата получават ускорено обучение за плуване и ползване на аквалангове.

"Евакуацията с акваланг не е идеалният вариант, защото е съпроводен с опасности и трудности, но ние продължавайки да готвим всички други варианти не по-малко се готвим за ситуация, когато това може да се окаже единствената възможност", заяви ръководителят на спасителната операция.