Тайландски водолаз загина в спасителната операция на 12-те момчета и техния треньор по футбол в пещера в Тайланд, съобщава БиБиСи.

Офицер Саман Гунан е изгубил съзнание на излизане от пещерния комплекс Там Луанг. "Неговата задача бе да доставя кислород, но нямаше достатъчно, за да се върне", обясняват властите. Изваден е от свой колега водолаз, но не успяват да го спасят.

Офицерът към момента не работи за тайалнадския флот, но се връща, за да помогне в спасителната операция, бил е запален велосипедист и бегач.

"Вътре в пещерата е трудно. Неговият колега се опита да му окаже първа помощ, но той остана в безсъзнание, затова го отведохме в болницата", коментира командващият тайландските морски тюлени.

"Мога да гарантирам, че няма да се паникьосаме, няма да спрем нашата мисия, няма да оставим напразна жертвата на нашият приятел", допълва той. Около 1 000 души участват в спасителните операции, включително водолази, военни и цивилни доброволци.

Смъртта на офицерът за пореден път показва опасностите, пред които е изправена спасителната операция. Командващият тюлените коментира, че екипът все още има "вяра", че ще завърши успешно спасителната мисия.

На въпроса как групата може да се справи безопасно, ако опитен водолаз не успява, той допълва, че ще се вземат повече предпазни мерки.

Прокарват ток в тайландската пещера, в която са заклещени 12 момчета и техен треньор

Прокарват ток в тайландската пещера, в която са заклещени 12 момчета и техен треньор

Те могат да останат там и четири месеца

Властите се опасяват, че има опасност доста да спадната нивата на кислорода в камерата, където момчетата и техният треньор са хванати в капан. Нивата на кислород са изчерпват и от големия брой хора участващи в спасителната операция в пещерната мрежа.

Затворената група е в добро здравословно състояние и редовно са снабдявани с храна и медицински грижи. Властите все още се опитват да измислят как най-безопасно да ги изведат, като служителите подчертават, че няма да поемат рискове с безопасността на момчетата.

Спасителни в продължение на дни изпомпват вода от пещерата, но тъй като водата в пещерата се захранва от дупки и потоци в хълмовете горе, има вероятност пещерната камера, в която се намират да се наводни.

"Отначало мислехме, че децата могат да останат дълго време ... но сега нещата се промениха, имаме ограничен период от време", коментира командващият тюлените от спасителната операция.