Дванадесет момчетата и техният треньор по футбол, които преди дни изчезват в една тайландска пещера са живи, но ще трябва да се научат да се гмуркат или да чакат месеци отводняване за да излязат, съобщава армията, цитирана от БиБиСи.

Групата бе в неизвестност в продължение на девет дни, преди да бъдат намерени от водолази късно в понеделник, в малък сух участък от пещерата. Спасителите към момента се борят с покачващите се нива на водата и да осигурят припаси за групата. Може да им се наложи да получават храна през следващите четири месеца, коментира армията.

Направени са опити да се инсталира електричество и телефонни линии в пещерата, за да могат момчетата да говорят с родителите си, обяснява губернаторът на Чанг Рай Наронгсак Осотанакон.

Групата е намерена от двама британски спасители, които помагат в издирвателните операции. Видеото на този първи контакт е публикувано във Фейсбук от специалните тайландски военноморски сили.

Момчетата се виждат седнали на ръба над водата и отговарят на спасителите, че всичките 13 са там и че са много гладни. Те питат колко дълго са били под земята и дали могат да напуснат сега. Спасителите отговарят, че трябва да чакат, но хора ще се върнат за тях. Едно момче отговаря: "О, ще се видим утре."

Момчетата на възраст между 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор тръгват към пещерата на 23 юни. Смята се, че те са влезли преди валежите, но внезапни силни дъждове са блокирали изхода. Те са намерени на скален балкон на около 4 километра от входа на пещерата.

Смята се, че е възможно предвижването през тези части от пещерата в сухи условия, но нахлуващата вода е  запушила тесните проходи с кал и отломки, блокирайки видимостта и достъпа.

Едно от най-тежките разстояния за водолази е така наречения бряг Патая, част от пещерния комплекс, който остава над водата, където са се надявали момчетата да са потърсили убежище. Водолазите е трябвало да се движат по серия от остри, тесни завои в почти пълен мрак. Стигайки до там, установяват, че мястото също е наводнено, решават да продължат и откриват групата след около 400 метра.

Задачата, да бъде предвижена групата на безопасно място е изключително трудна, имайки предвид условията в пещерата. Пещерният комплекс "Там Луанг" в провинция Чанг Рай  в Северен Тайланд редовно се наводнява по време на дъждовния сезон, който продължава до септември или октомври.

Ако групата трябва да бъдат изведена, преди това, те ще трябва да научат основни умения за гмуркането. Експертите обаче предупреждават, че преминаването на неопитни водолази през опасните коридори и кални води с нулева видимост е изключително рисковано.

Опитите за понижаване нивото на водата досега са неуспешни.

Ако искат да чакат, докато водата се отдръпне сама, това означава, че момчетата ще трябва да останат в пещерата в продължение на месеци и трябва непрекъснато да бъдат снабдявани с храна и да им бъде оказвана помощ.

Специално обучени лекари ще отидат да извършват медицински прегледи през следващите дни, за да установят състоянието си и да лекуват възможни наранявания.

Кореспондентът на Би Би Си в Югоизточна Азия Джонатан Фед, коментира, че тайландската армия разполага с няколко лекари с умения за гмуркане, необходими за достигането им. "Но дори и когато си възвърнат силите, да се върнат назад през километра частично наводнени тунели, ще бъде предизвикателство. И дъждовния сезон току-що започва и нивата на водата ще се повишат", обяснява той

Други екипи все още проучват планината с надеждата да намерят друг път към пещерата.