Панамският прокурор срещу организираната престъпност съобщи, че до момента няма доказателства за предприемане на действия срещу адвокатската кантора „Мосак Фонсека”, която стои в центъра на скандала „Панамските документи” (Panama Papers), цитиран от “Франс прес”.

Панамските власти иззеха десетки дигитални файлове след 27-часов обиск в централата на фирмата. По време на претърсванията се проведе и протест пред офиса на кантората с искане за реално разследване.

Снимка 227875

Източник: ЕПА

В момента нямаме никакво убедително доказателство, позволяващо ни да приемем някакво решение” срещу „Мосак Фонсека”, обяви прокурор Хавиер Карабало пред журналисти.

Той уточни, че следствените действия на службите срещу централата на фирмата, разположена в бизнес квартала в Панама, са започнали във вторник на базата на нова медийна информация за офшорен бизнес и случаи, свързани с богати клиенти по света.

По-късно ще вземем решение на базата на събраната от нас информация, добави прокурорът.

Той поясни, че разследването е възпрепятствано от факта, че фирмата държи повечето от архивите си в дигитален формат в повече от 100 сървъра, а не на хартия.

Но по думите на Карабало фирмата „сътрудничи” с разследващите.

Припомняме, германският вестник „Зюддойче Цайтунг”, подпомаган от десетки медии, публикува малка част от 11,5 милиона документа от фирмата, които обхващат период от 40 години. Документите изобличават политици, знаменитости и престъпници, които са използвали услугите на „Мосак Фонсека” за укриване на доходи чрез офшорни компании.

Основателите на кантората, Рамон Фонсека и Юрген Мосак, твърдят, че не са направили нищо незаконно. Те подчертават, че офшорните компании сами по себе си не са незаконни и че не са отговорни за действията на клиентите им.

Разкритията доведоха до предприемане на разследвания в редица държави по света.

Главният прокурор на Панама Кения Порсел заяви вчера, че „в Панама избягване плащането на данъци не се разглежда като престъпление”.