Нелегалната миграция към Европейския съюз достигна до най-ниското годишно ниво от 2013 г., съобщават от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), цитирани от "Гардиън".

Има обаче значително увеличение на броя на пристигналите в Гърция.

От Frontex поясниха, че според предварителните данни за 2019 г. незаконното пресичане на външните граници на Общността е спаднало с 6% до 139 000, което е с 92% спад в сравнение с рекордния брой по време на мигрантската криза в Европа през 2015 г.

Агенцията отбелязва, че спадът предимно е заради значително намаляване на броя на мигрантите, достигнали до европейските брегове през централните и западни коридори в Средиземно море. В източната част на Средиземно море е регистрирано увеличение.

Около 14 000 души, предимно от Тунис и Судан, са използвали централния коридор в Средиземно море от Северна Африка, предимно Либия, до Италия и Малта - спад от 41 на сто. Отчетен е 58% спад до 24 000 в западния коридор в Средиземно море, използван от мароканци и алжирци до Испания.

Но по източния коридор в Средиземно море към Гърция е отчетен "растящ мигрантски натиск" от пролетта до септември, подчертават от Frontex. През 2019 г. са засечени повече от 82 000 нелегални имигранти, което е ръст от 46 на сто спрямо предходната година. Агенцията допълва, че пристигналите по този коридор през втората половина на миналата година е най-високото ниво от сключеното през 2016 г. споразумение между Анкара и ЕС за ограничаване на мигрантския поток.

Броят на нелегалните мигранти на границите на ЕС с Албания и Сърбия е двойно по-голям спрямо миналата година.

Почти ¼ от всички нелегални имигранти през 2019 г. са афганистанци, което е три пъти повече спрямо предходната година. Също така има повече жени и деца в сравнение с последните години.