Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изпратил шефа на Мосад да убеди колебаещите си Обединени арабски емирства (ОАЕ) да позволят визита на израелския лидер, информира Axios.

Нетаняху работил от дни да убеди ОАЕ да позволи визитата. Арабската държава обаче била твърдо против, тъй като не искала да се възприема, че се меси във вътрешната политика на Израел преди изборите.

Нетаняху и лидерът на ОАЕ номинирани за Нобела за мир

Нетаняху и лидерът на ОАЕ номинирани за Нобела за мир

Нетаняху е номиниран заедно с лидера на Обединените арабски емирства

Медията се позовава на източници, които разкриват, че министър-председателят изпратил шефа на Мосад Йоси Коен да използва различни канали за убеждаване Абу Даби да се съгласи.

Емирствата в крайна сметка се съгласили, но изникват въпроси дали Нетаняху им е обещал нещо в замяна за жеста, който политически може да му помогне преди изборите.

Нетаняху: Израел и ОАЕ въвеждат безвизово пътуване

Нетаняху: Израел и ОАЕ въвеждат безвизово пътуване

При първото посещение на делегация на ОАЕ в Израел

Според информацията Нетаняху няма да бъде придружен от журналисти на кратката визита от няколко часа. Той ще пътува само с екип от  правителствената служба.

По-рано медии съобщиха, че Нетаняху ще посети ОАЕ в четвъртък. Това ще е първата държавна визита в арабска държава, откакто двете страни установиха дипломатически отношения.

Нетаняху ще се срещне с престолонаследника Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Не е ясно дали това наистина е първото посещение на премиера, след като се появиха слухове, че той тайно е посетил Абу Даби преди установяването на дипломатически отношения, но със сигурност ще бъде първата официална визита на израелския лидер в арабската държава.

Израелският парламент одобри мирното споразумение с ОАЕ

Израелският парламент одобри мирното споразумение с ОАЕ

Документът ще бъде предаден за окончателна ратификация на правителството

Посещението бе планирано в продължение на няколко месеца, но и отлагано няколко пъти, последно през февруари.

Бенямин Нетаняху иска да направи посещението преди парламентарните избори на 23 март, за да изтъкне дипломатическите си постижения.