Израелският премиер Бенямин Нетаняху похвали Обединените арабски емирства за отмяна на бойкота срещу Израел, предаде JNS.org.

"Приветствам решението на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед да отмени закона за бойкот на продукти от Израел и икономическите контакти с израелците. Това е важна стъпка за насърчаване на просперитета и мира в региона ", каза Нетаняху в събота.

Израелският външен министър Габи Ашкенази нарече решението на ОАЕ "важна стъпка към мира, която ще донесе значителни икономически и търговски постижения и за двамата, като същевременно укрепи стабилността в региона. Похвалявам президента на ОАЕ Халифа бин Заед Ал Нахиян за това историческо решение и призовавам други държави да следват смелите стъпки на ОАЕ. "

ОАЕ прекратяват бойкота срещу Израел

ОАЕ прекратяват бойкота срещу Израел

Това позволява да бъдат сключени търговски и финансови спогодби между двете страни

Израелските лидери се позоваха на федерален указ, издаден през уикенда от президента на ОАЕ, с който се отменя закон от 1972 г. "относно бойкота на Израел и неговите санкции", съобщава Емиратската агенция.

Припомняме, че президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписа указ, който отменя закона за бойкот на Израел и позволява да бъдат сключени търговски и финансови спогодби между двете страни.

Указът на президента Халифа бин Зайед Ал Нахаян има за цел "да подпомогне двустранното сътрудничество с оглед на установяването на пълноценни двустранни отношения".