Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди атаката срещу синагога в Калифорния и призова международната общност да засили борбата срещу антисемитизма, съобщава ТАСС.

"Осъждам криминалната атака в синагогата в Калифорния, това е удар в сърцето на еврейския народ. Изказваме нашите съболезнования на семейството на Лори Гилбърт Кей и желаем бързо възстановяване на ранените. Международната общност трябва да засили борбата срещу антисемитизма", пише Нетаняху в Туитър.

Израелският президент Реувен Ривлин нарече атаката срещу синагога в САЩ, "още едно болезнено напомняне, че антисемитизмът и омразата към евреите са все още навсякъде с нас. Никоя страна и нито едно общество не са имунизирани от тази чума. Само чрез запазване на паметта за Холокоста и повишаване на толерантността можем да се справим с тази чума", добави той.

Тръмп осъди нападението в синагогата в Калифорния

Тръмп осъди нападението в синагогата в Калифорния

Един от пострадалите е равин

Ривлин отбелязва, че поредната атака срещу еврейската общност е настъпила по време на празника, посветен на изселването на евреите от Египет и "непосредствено преди Деня на Холокоста и героизма на европейското еврейство (национален ден на траур в Израел, тази година се празнува от вечерта на 1-ви май до вечерта на 2-ри май). Еврейският народ няма да допусне триумфа на антисемитизма и омразата", коментира Ривлин.

В събота, около 11:30 часа (21:30 московско време), 19-годишният Джон Ирнест откри огън в синагога в калифорнийски град в окръг Сан Диего. В резултат на това един човек загина, няколко бяха ранени. Полицията задържа заподозряния скоро след инцидента. Кметът на града нарече атаката престъпление от омраза.

Кабинетът на Нетаняху заяви в неделя, че "във връзка с увеличаването на антисемитските атаки по света, министър-председателят ще проведе специално заседание тази седмица."

Стрелба в синагога в Сан Диего
Обновена

Стрелба в синагога в Сан Диего

Четирима са ранени, от които един е починал в болница