Премиерът Бенямин Нетаняху спря юмручен бой между израелски депутат и негов йордански колега заради дипломатическа криза между двете съседни държави, съобщи Ройтерс.

На 23 юли, двама йорданци бяха застреляни от израелски охранител на посолство, който заяви, че е действал при самозащита. Това разгневи Аман, разпали пропалестински настроения в царството и предизвика САЩ да положат усилия за посредничество.

Орен Хазан, член на партията "Ликуд" на Нетаняху, в деня на стрелбата написа в Туитър, че йорданците, които "снабдяваме с вода и чиито задници защитаваме ден и нощ", се нуждаят от "превъзпитание".

Неговите коментари предизвикаха подобна реторика и в йордански депуат. "Нека се срещне с мен, ако е мъж", каза Яхия Соуд в Туитър.

Те трябваше да се срещнат тази сутрин на границ. С наближаване на часа на срещата, двамата мъже постваха снимки в социални медии, как пътуват към моста Алленби/крал Хюсеин, свързващ Йордания и окупирания от Израел Западен бряг.

Но пътуването на Хазан беше прекратено след като Нетаняху му нареди да се върне. Кабинетът на премиера не коментира, защо Нетаняху е спрял боя.

Няма незабавен коментар от Йордания, Хазан коментира в Туитър, че е разочарован, че срещата не се е състояла.

Соуд коментира пред репортери, че "сериозно е тръгнал към моста, за да натрие носа на този мръсен мъж". Нетаняху се намесил, защото израелците "не могат да се изправят срещу йорданците", смята Соуд.

През 1994 г. Йордания стана втората от само две арабски държави, която постигна мир с Израел.