Компанията Neuralink на Илън Мъск обяви, че е готова да свърже човешкия мозък с компютърните системи чрез вкарване на импланти, съобщава "Блумбърг".

Невротехнологичната компания разкри план да постави в парализирани пациенти електроди, които ще им позволят да работят с компютри с умовете си.

Мъск: Хората трябва да се слеят с машините

Мъск: Хората трябва да се слеят с машините

Изкуственият интелект ще задмине човешкия интелект

През последните 25 г. Мъск тръгна от онлайн банкиране, соларни панели, техника за копане на тунели, електрически автомобил, ракета, която може да се използва повече от веднъж, дори и електрически автомобил на ракета. Сега с Neuralink той има дългосрочна цел - да постигне симбиоза с изкуствения интелект.

Основаната през 2017 г. компания до момента криеше естеството на работата си, освен общото, че разработва система за прехвърляне на информация между човека и компютъра. По време на първата си демонстрация компанията показа, че може да записва мозъчната дейност на гризач чрез хиляди малки електроди, хирургически имплантирани до невроните и синапсиите на плъха. За да постигне това, Neuralink, базирана в Сан Франциско, изглежда, че е постигнала редица успехи, които позволяват свързване на високоскоростни компютърни системи с мозъка.

Сега компанията ще търси одобрението на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), за да започне клинични изпитания върху хора най-рано от следващата година, според съоснователя и шеф на Neuralink Макс Ходак. Целта е да се направят четири 8-милиметрови отвора на черепа на парализирани пациенти и да се поставят импланти, които ще им дадат възможност да контролират компютри и смартфони с мислите си.

Много хора отписват това като невъзможно. Ще излязат големи неща в тази сфера през следващото десетилетие и ние трябва да го вземем на сериозно, коментира Ходак.

Neuralink, която е събрала повече от 150 милиона долара от инвеститори, включително най-малко 100 милиона долара от Мъск, вярва, че в крайна сметка милиони хора ще решат да участват в тази програма.

Звучи доста откачено, но в крайна сметка ние ще постигнем симбиоза с изкуствения интелект, заяви Мъск на пресконференция в Сан Франциско във вторник вечерта.

Това не е задължително нещо. Нещо, което може да избереш да имаш, ако желаеш. Това е нещо, което мисля, че ще бъде наистина важно в цивилизационен мащаб, смята той.

В публикуван вчера документ Neuralink съобщава, че са провели най-малко 19 мозъчни операции върху животни с роботи и успешно са поставили нишки при 87% от случаите. Количеството информация, което е събрано от плъха, е 10 пъти по-голямо от най-мощните сензори в света сега, които могат да събират данни.

Ако компанията получи одобрение, електродите, веднъж поставени в дупките на черепа на пациента, се предполага, че ще регистрират мозъчна дейност и ще разчитат на малко устройство, имплантирано зад ухото, което ще предава информацията до компютър. Ходак каза, че първите операции ще се провеждат при пълна упойка, но се надяват в бъдеще да е местна.

"Ние ще направим дупките в черепа с лазер и без изпитване на болка, поставяме нишките, затваряме дупките със сензор и след това се прибирате вкъщи. Ще бъде като лазерна операция на очите", обясни Ходак.

Ако всичко приключи по план, според Ходак, пациентите с импланти ще могат да пишат смс и имейли просто с мислите си. Един ден хората ще могат дори да изработят нов език в мозъците си, цифрова размяна на мисли с някой друг. Засега обаче целта е да се помогне на хора с парализа и да се изписват 40 думи в минута.