Русия предупреждава, че всeки, който въведе зона за непрeлитане, ще бъде считан, че се включва във войната. Ситуация е изключително напрегната и всеки ден виждаме какво се случва в Украйна. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БНТ.

Русия продължи до 14 март забраната за полети до 11 летища

Русия продължи до 14 март забраната за полети до 11 летища

Ограниченията бяха въведени още в първия ден на руското нахлуване в Украйна

Има държави, които са по-зависими от доставката на руски петрол и газ. Идеята е до 2030 г. поетапно, практически да бъдат спрени доставките на енергийни източници, а до края на настоящата година да бъдат драстично намалени доставките от Русия, обясни тя.

Според нея Европа, САЩ и техните съюзници са решени да не допускат Русия да използва енергийните си ресурси като оръжие. Парите, които се наливат в Русия, когато се купува петрол и газ от нея, се наливат направо в кървавата война. Русия има две ключови неща - армията и енергетиката, като енергетиката е доминираща, защото с армията има проблеми, посочи Нейнски.

Байдън забрани вноса на руски петрол и природен газ

Байдън забрани вноса на руски петрол и природен газ

Европейски партньори няма да могат да се присъединят, но се разработва стратегия срещу зависимостта им от руска енергия

Тя определи като безобразно, че не е завършена интерконекторната връзка с Гърция. България трябва да се освободи от примката и зависимостта на страната от Русия за енергетиката, настоя Надежда Нейнски.

По думите ѝ страшен прецедент е в 21 век със сила да бъдат завземани суверенни държави. Дори и хората си дават сметка, че това нещо неминуемо ще засегне и тях, каза още Нейнски.

Тя изтъкна, че винаги има шанс за дипломацията и трябва да се мине именно през нея, за да се стигне до примирие. Нейнски не може да си представи как ще изглежда победата за Русия, ако завладее Киев.