Нидерландия удължава пълното затваряне заради коронавируса до 9 февруари, съобщават от Министерството на външните работи.

Остава изискването за пътниците, включително български граждани, да представят отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането в страната. Запазва се и задължението за попълване на декларация за наличието на негативен тест за COVID-19 при влизане в страната от всички държави с "оранжев" (включително и България) или "червен" код чрез въздушен, морски, автобусен или железопътен транспорт (без автомобилен транспорт).

От МВнР посочват, че изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест за коронавирус важи и за транзитно преминаващите през летищата и пристанищата на Нидерландия. След пристигане в страната продължава да е в сила и 10-дневната силно препоръчителна карантина в домашни условия.

Нидерландия обяви пълна карантина

Нидерландия обяви пълна карантина

Затварят всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост...

Остава и препоръката към гражданите да не се предприемат пътувания до края на март, освен ако не е крайно наложително по семейни или икономически причини.

В страната остават затворени учебните заведения, всички ресторанти, барове, кафенета, кина и други. Властите обсъждат евентуалното въвеждане на вечерен час.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Хага на телефон: +31 70 358 46 88 или на имейл е-mail: consul.hague@mfa.bg