Нигерия унищожи повече от един милион дози ваксини на AstraZeneca с изтекъл срок на годност. Целта беше да се увери обществото, че те са извадени от обращение, предаде Ройтерс.

Унищожаването стана повече от седмица, след като здравните власти заявиха, че някои дози Covid ваксини, дарени от богати западни държави, са с кратък срок на годност. Според оценките годността на около милион ваксини е изтекла в Нигерия през ноември, без те да бъдат използвани.

На сметището в Абуджа булдозер смачка препаратите на AstraZeneca, които бяха опаковани в картонени кутии и пластмаса, докато репортери и здравни служители наблюдаваха.

AstraZeneca и Оксфорд актуализират ваксината си, за да работи срещу Омикрон

AstraZeneca и Оксфорд актуализират ваксината си, за да работи срещу Омикрон

За "по-бързо реагиране на всеки нов вариант"

Файсал Шуаиб, изпълнителен директор на Националната агенция за развитие на първичната здравна помощ на Нигерия, заяви, че недостигът на ваксини е принудил Нигерия да вземе дозите, знаейки добре, че те са с кратък срок на годност.

"Успешно изтеглихме 1 066 214 ваксини на AstraZeneca с изтекла годност. Изпълнихме обещанието си да бъдем прозрачни пред нигерийците. Днешното унищожаване е възможност за хората да повярват в нашата програма за ваксиниране", каза Шуаиб.

Министърът на здравеопазването Осаги Еханире пък обяви, че Нигерия вече няма да приема ваксини с кратък срок на годност, позовавайки се на решение на президентската комисия.

В най-гъсто населената африканска държава с население над 200 млн. души са регистрирани 227 378 случая на Covid-19 и 2989 смъртни случая от началото на пандемията.