Оксфордският университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca са предприели "предварителни стъпки" да произведат актуализирана версия на своята коронавирусна ваксина, която да е насочена конкретно към варианта "Омикрон". Това обяви учен от университета.

Санди Дъглас, ръководител на изследователска група в Оксфорд, каза пред "Файненшъл таймс", че актуализирана ваксина може да се използва за "по-бързо реагиране на всеки нов вариант", отколкото се смяташе преди.

СЗО предупреди за "задаваща се буря" в Европа заради Омикрон

СЗО предупреди за "задаваща се буря" в Европа заради Омикрон

Заразените с него се удвояват на всеки един и половина до три дни

"Както при много предишни варианти на безпокойство, и заедно с нашите партньори AstraZeneca, ние предприехме предварителни стъпки за производство на актуализирана ваксина, в случай че е необходима", отбеляза той.

"Ваксините на базата на аденовирус (като тази, произведена от Оксфорд/AstraZeneca) по принцип биха могли да се използват за реагиране на всеки нов вариант по-бързо, отколкото някои може да са осъзнавали преди. Те имат наистина важни предимства, особено там, където нуждите и логистичните предизвикателства са най-големи", подчертава ученият.

AstraZeneca отбеляза: "Заедно с Оксфордския университет, ние предприехме предварителни стъпки за производство на ваксина за варианта "Омикрон" в случай че е необходима, и ще бъдем информирани от появяващите се данни."

Байдън: Омикрон достигна и до Белия дом

Байдън: Омикрон достигна и до Белия дом

Пандемията в САЩ

Призивите хората да си сложат подсилващи дози се засилиха по целия свят, докато страните бързат да ограничат разпространението на варианта "Омикрон" на фона на рекордния брой заразени.

Изследователи от Imperial College в Лондон публикуваха проучване миналата седмица, което показва, че бустерна доза може да осигури до 80% защита срещу варианта "Омикрон".

Моделирането, което включва ваксините на AstraZeneca и Pfizer, показа ефективност на ваксината между 0% и 20% след две дози и между 55% ​​и 80% след бустерна доза. Проучването се основаваше на ограничена информация за "Омикрон".

Швеция затяга Covid мерките заради Омикрон

Швеция затяга Covid мерките заради Омикрон

Дания отчете рекордни над 13 000 новозаразени за ден

Изследователят от Imperial College проф. Азра Гани посочи: "Една оставаща несигурност е колко тежка е болестта, причинена от варианта "Омикрон", в сравнение с болестта, причинена от предишни варианти."

По думите му въпреки че може да отнеме няколко седмици, за да се разбере напълно това, правителствата ще трябва да въведат планове за смекчаване на всяко потенциално въздействие.

"Нашите резултати показват важността на доставянето на бустерни дози като част от по-широкия отговор на общественото здравеопазване. Приоритизирането на тези бустери към високорискови популации пред първичната ваксинация в по-младите възрастови групи трябва да бъде част от този отговор в страни, където предлагането на дози е ограничено", подчерта проф. Гани.

Обмислят да се намали срокът за бустерна доза заради Омикрон

Обмислят да се намали срокът за бустерна доза заради Омикрон

За целта предстои заседание на експертния съвет

Последният анализ от Агенцията за здравна сигурност на Великобритания показва, че бустерна доза предлага значително подобрена защита срещу симптоматична инфекция от новия вариант в сравнение само с две дози.

Докато две дози ваксина не предлагат силна защита срещу симптоматична инфекция от "Омикрон", онези, които са получили бустерна доза, остават защитени до 70%.

Анализът показва, че ваксините на AstraZeneca и Pfizer осигуряват много по-ниски нива на защита срещу симптоматична инфекция от "Омикрон", отколкото "Делта", което прави двойната доза уязвима към варианта.

Омикрон съставлява 73% от заразените с COVID-19 в САЩ

Омикрон съставлява 73% от заразените с COVID-19 в САЩ

Това е огромен скок спрямо оценката от около 12,6% само преди седмица

В проучване, публикувано в медицинското списание Lancet в понеделник, изследователи откриха, че защитата, осигурена от две дози от ваксината на AstraZeneca, започва да намалява три месеца след втората доза. Вариантът "Омикрон" обаче не е бил в циркулация по време на проучването.

Изследователите, които стоят зад констатациите, пишат: "Установихме отслабваща ваксинна защита на ваксината срещу COVID-19 приема в болница и смъртни случаи в Шотландия и Бразилия, което става очевидно в рамките на три месеца след втората доза ваксина. Трябва да се обмисли предоставянето на бустерни дози за хора, които са получили ваксината."

СЗО: Омикрон заразява и ваксинирани, и преболедували

СЗО: Омикрон заразява и ваксинирани, и преболедували

Новият вариант се разпространява по-бързо от Делта