Британците бих изхвърлили Доналд Тръмп от Белия дом на президентските избори във вторник и биха гласували убедително за Джо Байдън, ако имаха възможност. Това показва социологическо проучване на Hanbury Strategy за "Политико".

Анкетата разкрива, че кандидатът на демократите ще спечели във всеки британски избирателен район, ако избирателите са изправени пред избора, който американците имат на вота във вторник.

Нито една страна в ЕС не би преизбрала Тръмп с изключение може би на Полша

Нито една страна в ЕС не би преизбрала Тръмп с изключение може би на Полша

Щеше да получи само около 17 процента от гласовете

Сондажът показва, че повечето райони, където подкрепят Тръмп, са по-бедни и предимно се намират по крайбрежието на Англия.

В избирателния район Грейт Гримзби има най-голяма подкрепа за Тръмп, макар че само 32,7% предпочитат американския лидер пред Байдън. Дори и в британските градове, които традиционно симпатизират на Републиканската партия, мнозинството ще гласува за бившия вицепрезидент.

Интересното за лявоцентристкия кандидат е, че по-възрастните британци са сред най-големите поддръжници на Байдън. 83% от анкетираните на възраст над 65 г. и 80% от тези на възраст между 55 и 64 г. биха гласували за лидера на демократите. Подкрепата е по-малка при по-младите, като 73% от тези на възраст между 18 и 24 г. избират Байдън пред Тръмп.

Авторите на изследването коментират, че поддръжниците от всяка голяма британска партия категорично подкрепят Байдън. Резултатите подсказват, че културните войни в САЩ не се приемат на Острова.

В проучването са участвали 3991 британци между 9 и 15 октомври.

Прогнозата на "Политико" е Байдън да спечели изборите с 290 гласа в Избирателната колегия спрямо 163 за Тръмп.