Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за икономика за 2018 г. на американците Уилям Нордхаус и Пол Майкъл Ромър.

Двамата печелят наградата за създаване на методи за разрешаване на някои от най-фундаменталните и неотложни проблеми: дългосрочен устойчив растеж на икономиката и благополучие на световното население.

Човешката дейност допринася за бързото увеличаване на средната температура на планетата през последните години. Научното изследване на Нордхаус показва как икономическата дейност взаимодейства с химията и физиката, което пък води до климатични промени.

Нордхаус е първият човек, който създава количествен модел, описващ връзката между икономиката и климата в световен мащаб. Неговият модел е широкоразпространен и се използва за проучване на последиците от политики в борбата с климатичните промени, например данък върху въглеродните емисии. Според негови изследвания най-ефективният начин за разрешаване на проблеми, възникнали в резултат на емисиите на парникови газове, е световна схема за налагане на данък върху въглеродните емисии на всички държави.

Научната работа на Ромър показва как натрупването на идеи помага за устойчив и дългосрочен икономически растеж. Той демонстрира как икономически сили управляват готовността на компаниите да излизат с нови идеи и иновации.

Изследванията на Ромър полагат основата на ендогенната теория за растежа. Теорията е довела до много нови изследвания на регулациите и политиките, които насърчават нови идеи и дългосрочен просперитет.

Нордхаус е известен учен в сферата на икономиката на промените в климата и глобалното затопляне. Той е роден на 31 май 1941 г. в Албакърки, Ню Мексико, САЩ. Нордхаус е професор по икономика  в Университета в Йейл. 

Ромър е роден на 7 ноември 1955 г. в Денвър, Колорадо. Преподава в бизнес факултета на Нюйорския университет.  Най-важните работи на Ромър са посветени на въпросите на икономическия растеж.

През миналата година наградата получи американският икономист Ричард Талер заради изследванията си в т.нар. "икономика на поведението".

САЩ доминират с наградата за икономика, а американските икономисти са приблизително половината от лауреатите от началото на присъждането на наградата (тя се връчва от 1969 г.). Във всяка една година в периода между 2000 и 2013 г. учените от САЩ спечелиха или споделиха наградата.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.). Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония.

От 1969 година 49 награди са раздадени. Само една жена е печелила Нобеловата награда за икономика. Средната годишна възраст на лауреатите е 67 години.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони (около 1 милион долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.

С днешното присъждане приключва ежегодната Нобелова седмица. Тази година не беше връчена Нобеловата награда за литература заради скандал. 

Гинеколог от Конго и правозащитник печелят Нобела за мир за 2018 г.
Обновена

Гинеколог от Конго и правозащитник печелят Нобела за мир за 2018 г.

За борбата им за прекратяване използването на сексуалното насилие

Нобелът за химия за 2018 г. присъден на учени за революция в еволюцията
Обновена

Нобелът за химия за 2018 г. присъден на учени за революция в еволюцията

Франсис Арнълд и съвместно на американеца Джордж Смит и британеца сър Грегъри Уинтър

Американец, французин и канадка печелят Нобела за физика за новаторски изобретения в лазерната физика

Американец, французин и канадка печелят Нобела за физика за новаторски изобретения в лазерната физика

Артър Ашкин от една страна и от друга Жерар Моро и Дона Стрикланд получават наградата