Нобеловата награда за икономика беше присъдена на трима американци за техните заслуги при обясненията на ролята на банките в икономиката, съобщава "Франс прес".

Бен Бернанке, Дъглас Даймънд, и Филип Дъвбиг бяха отличени за това че "значително са подобрили разбирането ни за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи, както и за това как да се регулират финансовите пазари", отчитат от журито и допълват, че техните анализи са от голямо практическо значение за регулирането на финансовите пазари и справянето с финансови кризи.

68-годишният Бернанке, председател на Федералния резерв на САЩ между 2006 г. и 2014 г., става известен с анализа си на "най-лошата икономическа криза в съвременната история" - Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Даймънд, професор в Чикагския университет, роден през 1953 г., и Дибвиг, на 67 години, професор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, на свой ред бяха отличени за това, че са показали как "банките предлагат оптимално решение" за насочване на спестяванията към инвестиции, като действат като посредник.

Наградата за икономика, учредена от Шведската централна банка, е единствената награда, която липсва при първоначалните пет, създадени от учения Алфред Нобел, което ѝ печели прозвището "фалшив Нобел".

Подобно на останалите Нобелови награди обаче, тя идва с отличие и парична сума от 10 милиона шведски крони (около 900 000 долара).

Наградата ще бъде връчена на победителите от крал Карл XVI Густав на официална церемония в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта през 1896 г. на учения Алфред Нобел, който учредява наградите в последната си воля и завещание.

Миналата година Нобеловата награда за икономика беше присъдена на американците Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс за "eмпирически принос към икономиката на труда" и "за техния методологически принос към анализа на причинно-следствените връзки".