Нобеловата награда за икономика за 2021 г. беше присъдена на американците Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс, съобщиха от Нобеловия комитет при Шведската кралска академия на науките.

Наградата беше присъдена на Кард за "eмпирически принос към икономиката на труда", а на Ангрист and Имбенс - "за техния методологически принос към анализа на причинно-следствените връзки".

Тримата са удостоени за работата си по извличане на заключения от непреднамерени експерименти или така наречените "естествени експерименти", уточниха от Нобеловия комитет.

Общият размер на Нобеловата награда във всяка от номинациите през 2021 г. е 10 млн. шведски крони (1,145 млн. долара).

Джошуа Ангрист е американец от еврейски произход, професор в Масачузетския технологичен институт (MIT). Той е експерт по икономика на труда и икономиката на образованието, а също е направил принос в областта на иконометрията.

Дейвид Кард, който е роден в Канада и който работи в Калифорнийския университет в Бъркли, получава половината от наградата, а другата половина е споделена от Ангрист и Имбенс, който е роден в Нидерландия и е професор в Станфордския университет.

Кралската шведска академия на науките заяви, че тримата са "напълно преработиха емпиричната работа в икономическите науки".

"Изследванията на Кард по основни въпроси за обществото и методологическите приноси на Ангрист и Имбенс показаха, че естествените експерименти са богат източник на знания", изтъкна Петер Фредриксон, председател на Комитета по икономически науки.

"Тяхното изследване значително подобри способността ни да отговаряме на ключови причинно-следствени въпроси, което е от голяма полза за обществото", допълни той.

В началото на 1990-те години Дейвид Кард провежда експерименти и анализира влиянието на минималната работна заплата, имиграцията и образованието върху пазара на труда. Според получените от Кард данни по-високата минимална работна заплата не води непременно до загуба на работни места. Той също така доказа, че имиграцията е от полза за тези, които живеят в страната, където идват мигрантите, и оказва отрицателно въздействие върху икономическото благосъстояние на тези, които са рискували да сменят жителството си. Той също така изучава ефекта от продължителността на образованието върху бъдещия доход.

Данните, получени по време на експериментите, обаче често са трудни за интерпретиране, се изтъква в съобщението на на Нобеловия комитет. Ангрист и Имбенс са допринесли значително за анализа и тълкуването на такива данни. Тяхната работа е позволила да се изведат ясни закономерности.

За разлика от другите Нобелови награди, наградата за икономика не е създадена в завещанието на Алфред Нобел, а от Шведската централна банка в негова памет през 1968 г., като първият победител е избран година по-късно. Това е последната Нобелова награда, обявявана всяка година.

Нобелът за икономика връчен на Пол Милгръм и Робърт Уилсън за търговете
Обновена

Нобелът за икономика връчен на Пол Милгръм и Робърт Уилсън за търговете

За усъвършенстване на теорията на аукционите и изобретяването на нови форми на аукциони

Миналата 2020 година Нобеловата награда за икономика получиха американците Пол Милгръм и Робърт Уилсън за "усъвършенстване на теорията на търговете и изобретяване на нови формати на търгове".

През 2019 г. Нобеловата награда за икономика получиха индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър за "експериментален подход към борбата с бедността".

САЩ доминират в Нобеловата награда за икономика, като американските икономисти са около половината от лауреатите от началото на присъждането на наградата. Във всяка една година в периода между 2000 и 2013 г. учени от САЩ спечелиха или споделиха наградата.

През цялата история на Нобеловите награди за икономика вече са отбелязвани изследвания по теория на търговете и дизайна на икономическите механизми: през 1996 г. Уилям Викри става лауреат, през 2007 г. - Леонид Гурвич, Роджър Майърсън и Ерик Маскин, и през 2012 г. - Алвин Рот (всички те са американци).

Тази година Нобеловата седмица започна на 4 октомври (понеделник). Вече бяха обявени носителите на наградата по физиология и медицина, химия, литература, физика, както и тази за мир.

Нобеловата награда за медицина за 2021 г. беше връчена на американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори за температура и допир.

Нобеловата награда за физика за 2021 г. получиха американецът Сюкуро Манабе, германецът Клаус Хаселман и италианецът Джорджо Паризи за работата им по разбирането на сложни системи като климата на Земята.

Нобеловата награда за химия за 2021 г. за 2021 г. беше присъдена на германеца Бенямин Лист и американеца от британски произход Дейвид Макмилан за развитието на асиметричната органокатализа.

С Нобеловата награда за литература за 2021 г. беше удостоен писателят от Танзания Абдулразак Гурна.

Нобеловата награда за мир за 2021 г. получиха главният редактор на руския независим вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов и филипинската журналистика Мария Реса за защитата на свободата на словото в условията на авторитарни режими. 

Шведският индустриалец Алфред Нобел създава наградите в завещанието си, написано година преди смъртта му през 1896 г.