Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за икономика за 2019 г. на трима души за експериментален подход в борбата срещу бедността по света.

Индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър получават престижната награда за "експериментален подход към борбата с бедността".

Успехът на Дюфло означава, че тя е втората жена, което печели приза за икономика. Тя също е най-младият носител на Нобеловата награда за икономика.

Тримата икономисти получават Нобеловата награда за експерименталния им подход в борбата с бедността в бързоразвиващи се райони, които са част от развиващи се икономики.

Ключовата част от тяхното изследване е вземане на обезсърчителен проблем с глобалната бедност и разбиването му до по-малки въпроси, на които по-адекватно може да се отговори. Например, за да се открият начини за подобряване на здравето на децата, те ще разгледат различни експериментални подходи като образователни методи, здравни системи, подходи в земеделието и достъп до кредит.

В съобщението на академията се казва, че въпреки големите подобрения един от най-неотложните проблем пред човечеството е намаляването на бедността в света във всичките й форми. Повече от 700 милион души все още живеят в крайна бедност. Всяка година около 5 милиона деца на възраст под пет години умират от заболявания, които често могат да се предотвратят или излекуват с евтино лечение. Половината от децата по света напускат училище без основна грамотност и умения.

Тазгодишните лауреати са автори на нов подход за намиране на надеждни отговори за най-добрите начини за борба с бедността по света.

В средата на 90-те години на миналия век Майкъл Креймър и колегите му демонстрират колко ефективен им е подходът, използвайки експерименти за тест на различни интервенции, които могат да подобрят резултатите на училище в Западна Кения.

Банерджи и Естер Дюфло, често заедно с Креймър, скоро провеждат подобни проучвания по други въпроси и в други държави. Техните експериментални методи сега изцяло доминират в развитите икономики.

Абхиджит Банерджи е роден през 1961 г. в Мумбай, Индия. Защитава докторат в Харвардския университет през 1988 г. Професор е по икономика в Масачузетския технологичен институт.

Естер Дюфло е родена през 1972 г. в Париж, Франция. Защитава докторат през 1999 г. в Масачузетския технологичен институт. Преподава в същия университет.

Майкъл Креймър е роден през 1964 г. в САЩ. Защитава докторат през 1992 г. в Харвард. Преподава в същия университет.

Миналата година наградата беше връчена на американците Уилям Нордхаус и Пол Майкъл Ромър за промените в климата и растежа.

САЩ доминират с наградата за икономика, а американските икономисти са приблизително половината от лауреатите от началото на присъждането на наградата (тя се връчва от 1969 г.). Във всяка една година в периода между 2000 и 2013 г. учените от САЩ спечелиха или споделиха наградата.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.). Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония.

От 1969 година 50 награди са раздадени. Средната възраст на лауреатите е 67 години.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Тазгодишните носители на Нобеловата награда ще си поделят 9 милиона шведски крони (около 1 милион долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.

С днешното присъждане приключва ежегодната Нобелова седмица. Миналата седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература и мир. За литература бяха връчени две награди - за 2018 и 2019 г.