Кралската шведска академия на науките връчи Нобеловата награда за икономически науки за 2020 г. на двама икономисти "за усъвършенстване на теорията на аукционите и изобретяването на нови форми на аукциони".

Удостоени са американците Пол Милгръм и Робърт Уилсън.

Аукционите са навсякъде и засягат живота на всеки. Тазгодишните носители са създали нови формати на аукциони за стоки и услуги, които е трудно да се продават по традиционния начин, такива като разпределяне на радиочестоти, квоти за улов на риба, слотове за авиокомпании, квоти за парникови емисии и други. Откритията на двамата американци са в помощ на продавачите, купувачите и данъкоплатците по света, отбелязват от Нобеловия комитет.

Двамата носители на престижната награда не само са изяснили как работят търговете и защо участниците на търг се държат по определен начин, но и използват теоретичните си открития за създаването на напълно нови аукционни формати за продажба на стоки и услуги.

Милгръм е роден в Детройт през 1948 г. Завършва докторска степен в Станфордския университет през 1979 г. Води лекции в същия университет.

Робърт Уилсън е роден през 1937 г. в Женева, САЩ. Завършва Харвардския университет през 1963 г. Преподава в Станфордския университет.

Миналата година Нобеловата награда за икономика получиха индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър за "експериментален подход към борбата с бедността".

САЩ доминират с наградата за икономика, а американските икономисти са приблизително половината от лауреатите от началото на присъждането на наградата (тя се връчва от 1969 г.). Във всяка една година в периода между 2000 и 2013 г. учените от САЩ спечелиха или споделиха наградата.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.). Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония.

От 1969 година 51 награди са раздадени. Средната възраст на лауреатите е 67 години. 25 пъти са връчени само на един Нобелов лауреат. Две жени са получили наградата.

Наградата е наричана Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Носителят на Нобеловата награда получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

С днешното присъждане приключва ежегодната Нобелова седмица. Миналата седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература и мир.