39 лауреати на Нобелова награда подписаха отворено писмо, в което призовават световните лидери да увеличат подкрепата си за Украйна и да не признават Владимир Путин за законно избран президент на Русия, предава "Ройтерс".

"Режимът на Путин показа, че представлява пряка и ясна заплаха за цялото човечество", се казва в негов писмо, публикувано от изданието "T-Invariant" (в регистъра на "чуждите агенти" в Русия). "Пълномащабната агресия срещу Украйна и убийството на Алексей Навални издигат заплахата на ново ниво, тъй като режимът на Путин вече не вижда никакви ограничения за нарушаването на човешките права и международните норми."

Ако световните лидери откажат да признаят Путин за преизбран президент, това "ще изпрати мощен сигнал към света, че той вече не може да се счита за "партньор", казват учените.

Те също така призовават за значително увеличаване на помощта за Украйна, която "трябва да спечели, а не просто да не загуби" във войната, както и подкрепа за демократичната опозиция в Русия, руснаците, търсещи убежище поради тяхната антивоенна позиция, и организации на руската демокрация и анти-Путин, включително независими медии.

Сред подписалите призива са учени, икономисти и писатели, включително белоруската писателка Светлана Алексиевич, иранската правозащитничка и адвокат Ширин Ебади, украинската правозащитничка и ръководител на Центъра за граждански свободи Александра Матвийчук и американският имунолог Дрю Вайсман.

Следващият мандат на Путин е незаконен

Следващият мандат на Путин е незаконен

Свободният свят трябва да го приравни с Мадуро - един обикновен диктатор и узурпатор