Норвегия, една от държавите с най-висока смъртност при наркозависимите в Европа, ще изпита програма за изписване на безплатен хероин на хора с най-голяма наркозависимост с цел подобряване на условията им на живот, обяви правителството, цитирано от АФП.

Норвежката дирекция за здраве и социални грижи е получила задача да изпробва експериментален проект за установяване на пациентите, които ще имат полза от програмата. Дирекцията ще изследва прилагането на метода и ще изчисли разходите.

"Надяваме се това да донесе решение, което ще даде...по-добро качество на живот на някои пристрастени, които днес са извън нашия обхват и настоящите програми не помагат достатъчно", написа здравният министър във "Фейсбук".

В Норвегия е регистрирана една от най-високата смъртност от свръхдоза в Европа - 81 смъртни случая на един милион души през 2015 г. след Естония (132 души на милион) и Швеция (88 души на милион), показват данни на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Вече приета и изпитана в Швейцария, Холандия и Дания, терапията с медицински хероин е спорна, но нейни поддръжници твърдят, че подобрява качеството на живот на наркозависимите и намалява смъртността от свръхдоза, а също така намалява престъпленията и разходите.

Програмата ще започне да действа от най-рано 2020 г., съобщи норвежкото здравно министерство. От нея могат да се възползват 400 души.