Норвегия, световният лидер по нулеви вредни емисии от автомобили, предложи "данък Тесла", който има за цел да намали гарантираните за големи електрически автомобили данъчни отстъпки, информира АФП.

Електрическите автомобили, които не са засегнати от тежки данъци за разлика от другите коли, представляват 20% от новорегистрираните в скандинавската страна от началото на 2017 г., което е безпрецедентен пазарен дял в света.

Днес дясното правителство внесе в парламента проектобюджет за 2018 г., в който се предлага да се премахне еднократно освобождаване от данък за нови електрически автомобили с маса повече от 2 тона.

Предложението веднага бе определено като "данък Тесла", защото предимно засяга модели, произведени от американската компания. Нов автомобил Tesla X ще струва със 70 000 крони (7 500 евро) повече.

Оправдавайки предлаганата данъчна мярка, финансовият министър Сив Йенсен подчерта, че тези тежки седани изтощават пътищата колкото конвенционалните возила и собствениците следователно трябва да си плащат.

Предложението предизвика разгорещен дебат.

"Това е данъчна бомба", каза пред АФП генералният секретар на Норвежката асоциация на електрическите автомобили Кристина Бу.

"Това е неочаквано за шофьорите и за автомобилната индустрия, изпраща грешен сигнал до норвежците и света", добави Бу.

Тя подчерта, че Норвегия е поставила амбициозна цел да прекрати продажбата на нови автомобили с конвенционални двигатели най-рано до 2025 г.